Erectèon

Páginas: 4 (785 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2011
Erectèon és un temple construït per Mnèsicles (segle V aC), tot i que alguns autors creuen que va ser construït per Filocres. Està fet de marbre del Pentèlic i és d'estil grec clàssic, construït ambsistema arquitravat.

Aquest temple presenta quatre façanes diferents amb pòrtics de columnes. En el pòrtic principal o est presenta un estilobat que alça sis columnes d'ordre jònic, ja que tenenuna base, fust estriat i un capitell amb volutes, igual que les quatre columnes adossades al vestíbul que formen pilars. En el pòrtic nord també s'hi troben columnes d'ordre jònic, quatre frontals i doslaterals. En el pòrtic sud, hi ha una peculiaritat: el fust estriat de les sis columnes( quatre frontals, dos laterals) és substituït per cariàtides (figures femenines) una mica deteriorats, però degran bellesa.
Tant les columnes d'ordre jònic com les cariàtides suporten l'entaulament format per un arquitrau, un fris i una cornisa. L'Erectèon originàriament, tenia frontó i una teulada de duesaigües. La teulada, però, no era del mateix estil en els diferents pòrtics. Tant en el pòrtic sud com en el pòrtic nord, la teulada era plana.
Està molt ben proporcionat, ja que les línieshoritzontals trenquen la verticalitat de l'edifici i viceversa. L'horitzontalitat de l'estilobat es trenca amb la verticalitat de les columnes, i la verticalitat del fust, per l'horitzontalitat de l'entaulament.Això es gràcies al sistema arquitravat.
Està fet a escala humana (11,63 d'ample i 22,76 de llarg). Des de l'exterior de l'edifici, es pot diferenciar els diferents pòrtics que hi ha, però no potsdiferenciar les diferents estàncies en que està dividit cada pòrtic.
Aquest temple està construït sobre l'indret en el qual, segons la llegenda, es troba la roca on Posidó va fer brollar aigua salada.El temple s'adapta a l'irregularitat del terreny de l'acròpolis d'Atenes i es relaciona perfectament amb els altres.

La planta del temple s'adapta al terreny i a la necessitat de respectar antics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ERECTEON
  • ERECTEON
  • El Erecteon
  • Erecteon
  • Erecteòn
  • L Erecteon
  • Comentari Erècteon
  • Comentari Erècteon.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS