Eros i Psique

Páginas: 4 (769 palabras) Publicado: 13 de abril de 2013

Eros i Psique

1· Documentació o Catalogació:
· Títol: Eros i Psique.
· Autor: Antonio Canova (1757-1822)
· Cronologia: 1787-1793
· Tècnica: Talla.
· Materials: Marbre.
· Formes: Esculturaexempte.
· Tipologia: Grup escultòric.
· Primera aproximació: És un grup escultòric que ens mostra dos joves, un noi i una noia, enllaçats pels braços en l’instant abans de donar-se un petó.

2·Anàlisi Formal:
- Elements de composició: La composició és tancada. Les escultures de Canova són d’una extraordinària perfecció formal en el tractament dels cossos, que adopten postures d’esforçforçat per a crear un grup escultòric dominat per dues diagonals que formen una X. Les dues figures s’enllacen, Eros, passa el braç esquerra per sota el pit de Psique i amb la mà dreta l’acarona; Psique,abraça a Eros rodejant-li el cap. El centre compositiu es troba en el cercle que forme els braços de la parella. El moviment és suau, delicat. Canova vol donar moviment a la matèria inerta, i aquesta,simbolitza el moment en que els dos cossos s’apropen, deixant clar que al cap d’un instant encara estaran més a prop. Les proporcions del grup escultòric s’apropen a les proporcions reals.
- Elementsplàstics: El grup escultòric és monocromat, no té cap mena de pintura. Canova no va pintar l’escultura perquè els teòrics neoclàssics creien erròniament que les escultures clàssiques no erenpolicromades. La llum la dóna la blancor i la finor del marbre blanc polit, aquesta crea contrastos lliscant sobre els cossos i creant un difuminat suau. L’expressió dels cossos i dels membres crea un granefecte de passió eròtica: les boques estan a punt de tocar-se, Eros acarona a Psique i rodeja el seu pit, i Psique rodeja el cap d’Eros amb els braços. Podem veure que no hi ha cap mena de vestit peròque Canova no volia mostrar cap part íntima de Psique, ja que Eros tapa els pits de Psique amb el braç i una tela tapa les parts púbiques. Finalment, Canova acabava les seves obres afinant-les amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Eros i psique
  • Comentari D'Ar: Eros I Psiqué
  • Eros i Psique
  • Eros Y Psique
  • Eros Y Psique
  • Eros i Psique
  • Eros Y Psique
  • Eros y Psique

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS