Es l'homo habilis el prmer esser huma?

Páginas: 6 (1462 palabras) Publicado: 3 de enero de 2011
Activitat 2-1

Tenim clar què som? I sobretot, des de quan som, en quin moment de l’evolució de la humanitat, sorgeix allò que ens defineix, allò que ens caracteritza, que ens identifica com a éssers humans? Potser és un dels debats més complexes i apassionants amb els que ens podem trobar, perquè sabem moltes coses de nosaltres, de fet ho sabem gairebé tot, però sobre en quin moment neixl’ésser humà com a tal, trobem moltes teories, moltes hipòtesis; els antropòlegs, els arqueòlegs, etc.. ens ofereixen les seves teories en base als continus descobriments que es van fent, per això, a vegades, aquestes es van modificant, es van introduint nous aspectes, abans no considerats, en la interpretació de les restes fòssils que han anat trobant. Quan va aparèixer el primer humà? Però per poderrespondre a aquesta pregunta, crec que abans ens hem de fer una altre: què és l’ésser humà. Perquè és necessari que tinguem, clar quin són els trets que van ser definitoris perquè en aquell precís moment aparegués el que considerem el primer humà. Quin va ser aquell pas que ens va abocar al principi de la història de la humanitat?

Des de fa molt de temps s’ha considerat que el primer humà va seraquell que va començar a fabricar eines de pedra tallades; per a molts especialistes aquell primer homínid va ser l’Homo habilis( hi ha qui diu que el primer va ser l’Homo rudolfensis) , que va aparèixer a l’Africa fa uns 2, 5 milions d’anys. Aquest “fet” va fer que es consideres a aquesta etapa com a Paleolític ( una mostra més de la visió eurocentrista de la història, analitzada sovint sota elparàmetre dels canvis tecnològics ) , és a dir, l’etapa on comencen les primeres cultures lítiques. Però és aquesta consideració la única vàlida per considerar que aquell Homo habilis fos el primer ésser humà? És només aquest el tret que ens va diferenciar de la resta dels homínids? Per què van començar a fabricar eines de pedra? Anem per parts.

Segons Jordi Serrallonga al text “Evolucióbiològica versus evolució cultural” hi ha molts mites i llegendes que giren al voltant de l’evolució de la nostra espècie. La primera estaria relacionada amb la idea de que les primeres eines o manifestacions tecnològiques estan vinculades amb l’aparició del gènere humà. Com que no s´han trobat rastres d’estris de pedra junt als Australopithecus forestals i sí amb els primers representants dels homes a lasabana, sempre s’ha considerat que aquella idea era correcte. Ara es pot constatar que altres primats no humans són capaços de fer servir estris i de fabricar-los (com per exemple els ximpanzés o els bonobos ) això ens porta a pensar que els nostres avantpassats homínids ja feien servir eines fabricades amb els materials que tenien a la seva disposició a l’interior del bosc ( fusta, fulles,escorces, tiges...). Llavors hem de considerar que realment l’eina no fa l’ésser humà? El fet de fer servir eines no és l’element diferenciador entre humans i no-humans sinó potser la seva complexitat tecnològica, la seva diversitat i la freqüència d’ús. Però aquesta complexitat no va ser donada perquè els primers representants del gènere humà tinguessin més capacitats cognitives que la restad’homínids, sinó per la necessitat de sobreviure en un medi difícil e inhòspit com va ser la sabana, a on es van veure obligats a desplaçar-se quan per culpa dels canvis climàtics es van reduir els espais forestals.. Aquesta necessitat va fer que suplís les seves deficiències físiques amb la creació de una tecnologia que els permetés alimentar-se de potser l’únic aliment que els oferia aquell medi: lacarn. Ja sigui a través del carronyerisme o la cacera d’animals de talla mitjana o gran ( obligant-los a desenvolupar noves estratègies de cooperació ) necessitaven instruments de pedra tallant que els permetés destripar els animals i esquarterar les carcasses. Per tot això és lògic pensar que va ser el canvi d’hàbitat i els canvis a la dieta els culpables de que en determinant moment es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució ésser humà
  • L'Origen Del Esser Huma
  • Evolució De L Esser Humà
  • Esser humà
  • Homo habilis i orgien del ésser humano
  • yo prmero
  • assaig filosòfic. Un ésser humà no té perquè ser persona
  • Mi prmer proyecto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS