escanyapobres

Páginas: 11 (2663 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2014
Preguntes:


1- Dins de quin corrent literari podem incloure Narcís Oller? Explica’n les característiques.

2- Descriu físicament i psicològicament el personatge de l’Oleguer.

3- Quin premi es va endur l’ escanyapobres? En qui any?

4- Quina és la realitat històrica i social que ens descriu el llibre?

5- Quin recurs utilitza l’autor per destacar la degradació dels personatges que lapersonifica?

6- Quina passió personifica l’Oleguer? En què consisteix? És l’únic personatge que la personifica?

7- Quins són els diferents espais de la novel•la?

8- Quina concepció té l’autor del progrés? En quins moments el simbolitza?

Respostes:
1. Dins de quin corrent literari podem incloure Narcís Oller? Explica’n les característiques.
A Narcís Oller el podem incloure en elcorrent literari de la Renaixença. La Renaixença és un moviment cultural del català del segle XIX (1833-1892). El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà aquest període anomenat genèricament Decadència.
Les característiques són:
- Renaixença és proper al Romanticisme europeu, ambpredomini dels sentiments, l'exaltació patriòtica i els temes històrics.
- La llengua utilitzada barreja cultismes i neologismes amb mots de la cultura popular.
- Els conceptes de llengua i pàtria queden equiparats en el romanticisme alemany.
- La Renaixença es consolida a l'entorn d'una burgesia culta que troba en el romanticisme un interès pel propi passat. Es reivindica un passat gloriós durantla formació de les diferents nacions europees, a l'edat mitjana.
- En el transcurs del moviment que coneixem com Renaixença, s'utilitza poc aquest terme davant Renaixement, referint-se a la llengua, a la literatura i a la pàtria. El primer cop que hi ha constància de l'ús del terme és quan Pere de Rosselló realitza un discurs com a secretari dels Jocs Florals de 1869.
- El 1871, es fundà larevista quinzenal La Renaixensa, però en els seus articles es continua emprant el mot Renaixement per a referir-se a la pàtria i a les lletres catalanes.
- Renaixença és el període literari que va des del final de la Decadència fins al Modernisme, emmarcat per un moviment cultural i de conscienciació nacionalista més ampli ( abasta totes les manifestacions culturals), sorgit dins la burgesia arrande les transformacions provocades per la Revolució industrial.
- La Renaixença s'identifica clarament amb el redreçament cultural català i, sobretot, amb la recuperació de la seva llengua. La llengua catalana mai no havia perdut el seu ús social, però dos factors podien amenaçar la continuïtat del català com a llengua vehicular. El primer fou l'abandonament de les classe benestants de la llenguacatalana com a llengua per a la cultura, feia més d'un segle que no era una llengua oficial. El segon, la imminent voluntat estatal d'universalitzar alfabetització.
2. Descriu físicament i psicològicament el personatge de l’Oleguer.
L’Oleguer físicament és “altot i ossut, però magre i cappetit. Com a bon moreu, tenia negres els cabells, sempre arranats, i eren també negres nines les dels seusulls, fredes escorcolladores mentre escoltava, guspirejant o dolces quan la seva paraula ho requeria” (pàg. 37). Es molt prim i va sempre encongit. Tenia poc pèl a la cara, però amb celles gruixudes, unides sobre el seu nas llarg. Tenia la boca amb llavis prims “i cenyits a l’ós, que no podia badar-los sense fer l’afecte que ensenyava les dents per mossegar.”
Els seus moviments són reposats; elseu temperament és nerviós, però no perd mai els nervis. Era un home molt avar i molt covard, però alhora molt treballador i estalviador. Era tan avar que “volia fondre or i posar-se’l a les venes”.
Quan estava a la Coma, com que allà hi havia un ambient de família, es va oblidar dels diners i va ser més amable. La seva mentalitat era tan de cobdícia que pensava que la humanitat era una colla...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L´ESCANYAPOBRES
  • Escanyapobres
  • Trabajo libro Escanyapobres (catalán)
  • Lectura Escanyapobres
  • Treball L Escanyapobres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS