Escola Dels Cosmòlegs

Páginas: 7 (1512 palabras) Publicado: 21 de enero de 2013
-COSMÒLEGS-

L’escola dels naturalistes va aparèixer en l’època dels regnes combatents. Aquesta escola a diferencia de altres escoles va prendre com a guia les accions humanes a la naturalesa. Amb l’aparició de els naturalistes es va veure un canvi en el pensadors de l’època. Passaven de preocupar-se per el caos de la societat d’aquell moment a centrar-se en la naturalesa i veure aquesta comla clau per entendre el món que ens envolta. Dins dels naturalistes hi ha l’escola del yin-yang. Aquesta escola es basa en les teories del Yin-Yang i els Cinc Elements. Aquestes teories intenten explicar l’univers a traves d’aquestes forces complementaries. La gent que estudiaven el naturalisme cosmològic de Zou Yan solien ser investigadors solitaris que tractaven de trobar lleis en els fenòmensnaturals. El saber el transmetien de mestre a deixeble , de boca a orella o mediant escrits secrets. Els deixebles d’aquesta escola provenien de Qi y Yan, països costers del nord de la Xina, on predominava l’especulació dels fets a traves de lo sobrenatural.
El pensador més important d’aquesta escola es Zou Yan( 305AC-240AC). Va ser un personatge important en l’acadèmia Jixia. Tot i queprovenien dels àmbits marginals va saber fer-se un nom a les elits xineses de l’època, començant pel Primer Emperador.
El llibre per excel·lència dels cosmòlegs naturalistes és L’ I Ching( 易經) també conegut com llibre de les mutacions o dels canvis. Tot i que els conceptes del I Ching daten de unes èpoques molt antigues no va ser fins l’època dels regnes combatents que es va consolidar com a text.L’autora Anne Cheng defineix l’obra com: Únic en el seu gènere, […] es un llibre tant de vida com de coneixement, que conté tota la visió específicament xinesa del moviment del univers i la seva relació amb l’existència humana.


La forma tradicional del caràcter 氣(qi) simbolitza el vapor que surt quan bullim l’arròs. Però la simbolització més abstracte que ens serveix per entre el conceptede qi relacionat amb els cosmòlegs es el de un buf de vida.
És el principi de totes les coses. Tot es qi. El qi adopta diferents formes, tot el que veiem es qi, simplement que ha adoptat una forma concreta. Aquesta afirmació ens diu que els cosmòlegs no diferenciaven entre l’home i la resta de coses. Tots i tot som igual ja que tenim el mateix origen, el qi. Però el qi si no adopta cap forma, noté forma.
Zhuangzi va dir “ L’home deu la vida a una condensació de qi. Mentre el qi es condensa, hi ha vida; quan es dispersa, hi ha mort”.

阴阳
El yin-yang es el concepte més important. El concepte de Yin-Yang va aparèixer al segle IV AC, però no va ser fins el segle III AC on va agafar gran importància. Aquest concepte consisteix en dues forçes:
* Yin: Femení, passiu, negatiu, lalluna, l’ombra, l’obscuritat, el nord, part nord de la muntanya, part sud d’un riu..
* Yang: Masculí, actiu, positiu, sol, la llum, el sud, part sud d’una muntanya, part sud d’un riu...
Com podem veure el Yin i el Yang son conceptes oposats. Un s’oposa a l’altre. Però aquesta oposició és relativa. Per exemple: L’aigua es Yin relativa a vapor,però es Yang relativa al gel. El Yin i el Yang noson estàtics, estan en un continu canvi.
El Yin y el Yang son interdependents, no pot existir un sense el altre. No hi ha nit sense dia, no hi ha hivern sense estiu, no hi ha coses sense energia...
Yin y Yang estan en un canvi constant, no son estàtics. Aquest canvi tendeix a ser harmoniós, però es pot donar el cas que un s’imposi davant de l’altre. Les situacions poden ser les següents:
*Excés de Yin.
* Excés de Yang.
* Dèficit de Yin.
* Dèficit de Yang .
Dintre de Yin hi ha una part de Yang i dintre de Yang també hi ha un part que es Yin. Un exemple clar de Yin-Yang on es pot veure totes aquestes característiques es la nit i el dia.
Tenim dos aspectes que són la nit i el dia, completament oposats. El dia es lluminós,clar, la gent esta desperta, hi ha moviment al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • declaració dels drets dels infants
  • l'illa dels carrers dels ocells
  • Escolar
  • escolar
  • Escolar
  • escolar
  • escolar
  • Escolar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS