escola d'atenes

Páginas: 15 (3504 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2014
L'Europa del Renaixement: Cultura i art
 
El moviment cultural í artístic dels segles XV i XVI es va anomenar Renaixement, perquè es va suposar que havia ressuscitat els tresors de la cultura grega i romana.
El Renaixement situa l'home al centre de l'univers. Durant l'època medieval la cultura havia estat teocèntrica, perquè el centre era Déu i, per això, els estudis més importants eren elsteològics. En el Renaixement la cultura és antropocèntrica, perquè posa el centre d'atenció en L'home.
En aquest moviment, nascut a Itàlia al segle XV í propagat per tot Europa al segle XVI, hi trobem molts dels trets que caracteritzen la nostra civilització actual Els artistes del Renaixement van buscar la bellesa en la proporció í l'equilibri, en la finor del dibuix í en la riquesa del color.1. L'humanisme.
S'anomena humanisme el moviment intel·lectual del Renaixement, que revalora la dignitat de I'esperit humà, enllaçant la cultura de l'època amb l'Antiguitat clàssica. L'humanisme és, doncs, l'aspecte filosòfic i literari del Renaixement.
 
L'humanista es I'escriptor, el pensador que no es limita a I'estudi de la teologia, com en els segles passats, sinó que dóna moltaimportància a I'estudi de les ciències humanes i especialment de les llengües clàssiques, el llatí i el grec.
Nombroses obres escrites a l'Antiguitat i pràcticament oblidades al fons de les biblioteques van ser tretes a la llum i estudiades sota uns nous punts de vista. La lingüística va progressar ràpidament, per els humanistes no es van limitar a un aspecte tècnic en els seus estudis, sinó que vanbuscar en els escriptors de l'Antiguitat la confiança en la intel·ligència de L'home i l'amor a la naturalesa.
 
1.1.    Les característiques d'aquesta nova etapa són:
      L'apassionat interès per l'home i la natura.
      L'admiració per l'antiguitat clàssica de grecs i romans.
      El domini de les llengües grega i llatina.
      La revalorització de l'individualisme i la importànciade l'autoritat personal.
      La difusió del pensament de Plató, enfront del d'Aristòtil.
      La creença de que l'home es bo per naturalesa1[1].
      Guiat per la seva intel·ligència, l'home es capaç de trobar la veritat e impulsar la ciència, d'aconseguir progrés2[2].
      Una nova estètica, que va inspirar l'art del Renaixement: l'home es capaç d'aconseguir per si mateix l'ideal debellesa, d'acord amb els models clàssics.
 
1.2. La impremta. Les idees i els escrits dels humanistes van tenir una gran difusió gràcies a un invent coetani: la impremta.
La invenció de la impremta (cap al 1448) va arrencar de la xilografia - art de gravar damunt fusta -, però va néixer veritablement quan es van idear les lletres mòbils de metall, que permetien compondre una pàgina,untar-la amb tinta greixosa i treure'n còpies mitjançant una premsa. Es considera que l'inventor de la impremta va ser un argenter de Magúncia que es deia Gutenberg. En anys successius la impremta es va establir a diferents països europeus i va permetre la ràpida difusió del pensament humanista, ja que en poc temps es podien imprimir moltes còpies d'un mateix llibre, mentre que abans, per copiar unllibre, calien molts anys de la vida d'un monjo.
 
En algunes ciutats europees va haver-hi impressors que també es van fer editors, i amb edicions dels autors clàssics van contribuir a la propagació de les noves tendències culturals: així destaquen Aldo Manuccio a Venècia, Christophe Plantin a Anvers i la família dels Nebrija a Alcalá de Henares.
 
1.3. L'humanisme neix a Itàlia. L'humanismeva néixer en aquest país, on el record de l'antiguitat romana era molt fort i el gòtic havia tingut molt poca vigència. A la influencia del llatí s'hi va ajuntar la de la cultura grega des de finals del segle XIV, quan es van establir a Itàlia pensadors bizantins que fugien dels turcs. Ja coneixes la importància de Dante, de Boccaccio i, sobretot, de Petrarca, com a precursors del Renaixement...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari D'Art: Escola D'Atenes
  • Comentari de l'escola d'Atenes
  • Escolar
  • escolar
  • Escolar
  • Escolar
  • Escolar
  • Escolar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS