Escolarització, Cultura I Societat. Exploració Comparada A Premià De Mar I Sabadell

Páginas: 250 (62449 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2012
Escolarització, cultura i societat.
Exploració comparada a Premià de Mar i Sabadell

Jordi Tria Janer


Treball de Recerca dirigit per la Dra. Sílvia Carrasco Pons

Programa de Doctorat d’Antropologia Social i Cultural
Departament d’Antropologia i Prehistoria.


Universitat Autònoma de Barcelona, setembre de 2003


AGRAÏMENTS


Em complau començar aquesta llista amb el primergest de devolució que puc fer envers les persones que han col•laborat en la investigació. Per sobre de tot, haig d’agraïr a la vintena llarga de persones que han acceptat que les entrevistés.

Igualment voldria agraïr a en Joan Gómez les hores que em va dedicar i la bona estona que vaig passar amb ell. El mateix a en Jordi Pascual, company de reivindicacions socials a Premià, per les molteshores que hem passat treballant junts, que m’han estat de gran profit.

Al Pepitu i al Manolo de Torre-romeu. Se’ls nota d’una hora lluny que els agrada molt la seva feina, i també es nota pel barri que els veïns els ho agraeixen.


Recordo la primera vegada que vaig acostar-me a la Secretaria de la Facultat de Lletres per demanar informació sobre Antropologia. Em van dirigir a un professor ques’hi trobava en aquell moment. Era l’Aurèlio, el primer antropòleg amb qui mai havia parlat! A ell tinc moltes coses per agraïr-li, moltes hores de classe que per mi van ser un autèntic plaer. També ell va ser qui primer va haver d’aguantar les meves inseguretats a l’hora de fer el treball de camp i em va ajudar a superar-les. Un record molt especial.

També voldria fer esment al professorat engeneral del Departament d’Antropologia de l’Autònoma. Ells i elles han fet que un economista despistat com jo comenci a reciclar-se.

Als companys i companyes del Doctorat, en especial l’Oscar, el Martin, la María, el Benedito i la Mamen, per la manera tan divertida en que hem socialitzat la nostra disciplina, però també per la qualitat de les discusions acadèmiques entre sopar i sopar.

A lesantropòlogues que formen ELIMA, en especial la Cris, amb qui he compartit la coordinació del seminari SIRAE 2003. Vaig poder gaudir de la seva companyia un munt de tardes.
Finalment voldria agraïr molt especialment a la Neus i a l’Ariadna, ambdues es troben ara embarcades en importants aventures, la seva companyia i suport, que ha estat el millor que m’ha passat des de que vaig començar laLlicenciatura.

I, last but not least, el meu sincer agraiment a la Sílvia, per la seva dedicació molt més enllà del que pertocaria, per la paciència en anar-me formant, i per la manera en que transmet la passió amb la que viu la seva feina. Espero poder continuar aprenent al seu costat.


INDEX


Introducció
2
Primera part Escolarització i societat 14
Cap.1 Observacions,interrogants i teories. La perspectiva de Bourdieu.
14
Cap.2 Teoria de l’acció. Entre l’habitus i el món de la vida 24
Cap.3 Altres aportacions 51
Cap.4
Hipòtesis, conceptes, tècniques 74
Segona part Exploració comparativa a Premià de Mar i Sabadell 101
Cap.1 Premià i Sabadell: context local, estructura social i realitat escolar 101
Cap.2 Algunes estratègies d’escolarització a Premià de Mar iSabadell 124
Cap.3 Cap a una anàlisi de les relacions entre capitals, estratègies i classes socials
167
Sobre la continuïtat de la recerca
182
Bibliografia 186



‘What a hideous colour khaki is,’ remarked Lenina, voicing the hypnopaedic prejudices of her caste.

Brave New World, Aldous Huxley

INTRODUCCIÓ


La paternitat m’ha portatmolts dubtes, moltes preguntes. A tothom li passa alguna cosa semblant. Ara bé, ni les preguntes són iguals ni tampoc ho són les respostes. Això és el que vaig començar a veure, a patir, quan em vaig plantejar a quina escola havia de portar els meus fills. Aquesta era una d’aquelles qüestions que et mareja com a pare durant algun temps, però a més a mi em va marejar també com antropòleg. Perquè...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llengua, Cultura I Societat
  • Societat Global. Cultura i Espectacle
  • El medi i la societat
  • Biotecnología i societat
  • Espai i societat Sudamerica
  • Tecnologia I Societat
  • El medi i la societat
  • Cultura I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS