Escoltisme

Páginas: 30 (7389 palabras) Publicado: 16 de enero de 2013
1. JUSTIFICACIÓ

L'objecte d'estudi d'aquest treball és l'escoltisme o moviment escolta (“scout”), i com aquest moviment incideix en l'educació i progrés d'un infant. La hipòtesis que es planteja respon a la següent pregunta:Com i perquè l'escoltisme modifica la conducta humana. Es buscarà l'anàlisi i comparació entre un nen que ha patit un procés formatiu en una organització escolta i un quemai n'ha format part.
En aquest treball, basat en la comparació entre dos casos diferents, es pren com a objecte a observar, nens i nenes de l'agrupament escolta d’on l’autor en forma part, així com monitors i gent que ha tingut contacte. Se’n analitzaran les seves praxis i comportaments. Per altra banda, l’autor d’aquest treball, és també monitor d'un grup de nois i noies de 6è de primària del'escola pública Miquel Martí Pol de Sant Feliu de Llobregat, i aquest serveix com a referència per elaborar aquest treball, contrastant diferents aspectes, en tant a les preocupacions, motivacions, hàbits i comportaments entre un grup i l'altre.

Aquest treball consta d'una petita introducció per a situar a qualsevol persona interessada en el treball, que pugui partir d'uns coneixementsbàsics del que significa l'escoltisme, com s'organitza, quina metodologia segueix, quins valors transmet, etc. S’ha intentat sintetitzar a fi i efecte de remarcar el tema d'estudi: les diferències entre una persona que ha viscut l'escoltisme i una altra que no.
Prèviament a l'estudi comparatiu s’ha decidit incloure una petita enquesta per saber com es veu l'escoltisme des de fora. En aquesta espodrà analitzar el concepte que té la població sobre l'escoltisme, si és proper a la realitat o simplement com molta gent creu, es tracta d'una colla de gent vestida de muntanya, amb camisa i fulard que van a fer excursions per la muntanya.

Més endavant, el treball girarà al voltant d'unes entrevistes a persones de diferents perfils i generacions que formen o han format part del moviment escolta.Tenir aquest ventall d'opinions servirà per analitzar i determinar com és el perfil d'una persona que ha estat vinculada a l'escoltisme.

Per últim, durant tot el semestre s’ha anat fent un treball de camp, analitzant el grup de nois i noies de sisè del menjador on treballa l'autor. Cap d'ells ha format mai part d’un agrupament escolta. Gràcies a aquest treball de camp s’espera poder observardiferències entre uns infants educats en el lleure i que han rebut una pedagogia escolta, i els que només han rebut una educació des de l'escola, des de casa o fins i tot podríem parlar d'una educació televisiva-ment influenciada.

En aquest treball es trobaran algunes expressions o paraules col·loquials pròpies del vocabulari escolta català. Aquestes vindrien a ser:
cap/ quel·les, que es comens referim als monitors i monitores;
cau, que es com anomenem als agrupaments escoltes;
fulard, que ve a ser el mocador escolta.
També trobarem moltes abreviacions que he utilitzat per referir-me a les unitats dels agrupaments escoltes com vindrien a ser: LliD (llops i daines), TIM (teixons i mosteles)RING (ràngers i noies guies), PICs (pioners i caravel·les) o per exemple FoCa(formació de caps).

2. INTRODUCCIÓ
En aquest punt s'explicarà breument el concepte d'escoltisme. Primerament s'explicarà que significa el moviment escolta i com s'organitza. El tercer apartat apareixerà una petita cronologia de com s'ha anat desenvolupant l'escoltisme a Catalunya. Per últim es comentarà un tret característic del moviment escolta a tenir en compta per la seva importància en elprogrés personal de cada persona.

2.1 Escoltisme
L'escoltisme és:
Una manera de viure.
Un projecte educatiu que ajuda a formar persones sinceres, actives i compromeses. On nois i noies participen en projectes i activitats, des d'una excursió de cap de setmana fins a la descoberta d'un país llunyà. Tot l'any, infants i joves creixen junts sota la responsabilitat dels caps i les quel·les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS