església sant esteve palautordera

Páginas: 40 (9922 palabras) Publicado: 1 de septiembre de 2014
DESCOBRINT UN NOU MÓN: L’ESGLESIA DE SANT ESTEVE
1.- Introducció
1.1 Hipòtesi
2.- Situació geogràfica de Sant Esteve de Palautordera
3.- Origen històric de l’església de Sant Esteve (s. IX)
3.1 Carles el Calb
3.2 Comte Sunyer II d’Empuries-Rosselló
3.3 Trasovad
3.4 Guifre Borrell, comte de Barcelona
3.5 Monestir de Sant Cugat
4.- Culte a Sant Esteve (fet)
5.- Arquitectura del’església de Sant Esteve
5.1 Romànic i Arquitectura Gòtica
6.- Escultura,Orfebreria i Pintura
7.- Reconstruccions dels segles XVI - XXI
8.- Efectes de la Guerra Civil (1936-1939) a l’estructura de l’església
9.- L’església de Sant Esteve a l’actualitat
9.1 Horaris i Dies de Serveis Litúrgics
9.2 Manteniment de l’església
9.3 Dependència del Bisbat de Terrassa
10.- Conclusions
11.-Bibliografia
12.- Annex

1.- Introducció
El tema d’aquest treball de recerca és l’església de Sant Esteve de Palautordera.
En principi el meu enfocament anava dirigit a fer un estudi sobre la història i l’art d’aquesta església però una vegada iniciada l’ investigació he entrat en un aspecte de la vida de Sant Esteve que fins ara havia passat completament desapercebut per mi.
El títol deltreball no és casual ja que he descobert un nou món absolutament desconegut per mi: el món de la espiritualitat cristiana a Sant Esteve, com es viu i com es practica.
El treball vol descobrir la història de l’església que tanmateix es la història de Sant Esteve, perquè l’església va ser el punt d’inici de tota la nostra història.
Els masos que van iniciar a l’Edat Mitjana el seu tarannà estavensota l’aixopluc d’aquesta església que ha esdevingut el nexe d’unió entre camperols, monjos i poders polítics.
1.1 Hipòtesi
Crec que aquest treball ha de servir per conèixer la història i l’art de l’església de Sant Esteve de Palautordera, així també crec que aquest treball pot donar-me a conèixer com és l’espiritualitat cristiana i com es viu a Sant Esteve de Palautordera.
2.- Situaciógeogràfica de Sant Esteve de Palautordera
Sant Esteve de Palautordera, és un municipi de la comarca del Vallès Oriental emplaçat a la vall de la Tordera, es desplega al vessant de ponent del massís del Montseny. El territori és regat per les rieres de Palau i de Vallmanya, afluents de la Tordera, i envoltat de boscos d’alzines i pins, i arbres de ribera.
Forma part de la subcomarca del Baix Montseny.Limita al sud amb el municipi de Santa Maria de Palautordera, a l’est amb Fogars de Montclús i a l’oest amb Sant Pere de Vilamajor.
Coordenades GPS X: 2.4353866341650696, Y: 41.7034643256994
UTM: 4531 x ; 46172 y
L'església de Sant Esteve, està situada a l'entrada al poble, venint de Santa Maria de Palautordera, després de deixar una Creu de Terme, refeta després del 1939.
3.- Origen històricde l’església de Sant Esteve
Després de l'expansió musulmana per tota la Península Ibèrica comença un procés de Reconquesta i repoblació cristiana amb un punt important quan Carlemany avança cap a Narbona i s’apodera de la ciutat.
L'any 801 es dóna la Reconquesta de Barcelona per Lluís el Pietós, i es constitueix el comtat de Barcelona on entren a formar part les terres del Montseny. Larepoblació és dóna a la segona meitat del segle IX orientada cap al Montseny i la conca de la Tordera buscant la protecció i refugi de les valls de les muntanyes. 
La zona del Montseny va ser un bastió de refugi de la població cristiana respecte la invasió musulmana. Són testimonis d’aquest moviment de fugida de població d'altres zones més poblades i accessibles les ruïnes d'ermites ubicades en llocsapartats i inhòspits envoltades de petits cementiris. L'exèrcit mahometà evitava ocupar zones recòndites. Això fa suposar que la seva presència a les valls del Montseny va ser escassa.  
La repoblació d’aquesta zona va ser protagonitzada pels anomenats "spani homines" provinents de l'altra banda dels Pirineus. Amb la Reconquesta i conseqüent repoblació, es van començar a ocupar les terres de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Església parroquial de Sant Climent de Taüll
  • liceo santo estevan
  • Esteve
  • Esteve
  • Estev
  • historia de la esglesia
  • esteve jobs
  • Esteves 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS