eskitdek

Páginas: 9 (2188 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2015

Educació Física per a cecs i deficients visuals

 
Concepte de deficiències visuals:
Són les deficiències que afecten a l'òrgan sensorial de la vista. De deficiències visuals tothom en pot tenir alguna, però per considerar-se deficient visual és necessari que la persona tingui un 10% o menys de la visió amb la correcció d'ulleres o lents de contacte.
Podem dir que hi ha dues gransclassificacions que poden tenir un tractament diferent dins l'àmbit de l'activitat física, de manera que en la pràctica esportiva solen participar en categories separades, exceptuant alguns esports. Aquestes dues classificacions són:
B.1: Cecs totals, sense resta visual.
B.2: Persones amb baixa visió, menys d'un 10%.
Les patologies que poden produir aquesta deficiència visual són tantes que ésimpossible de fer una llista, però un concepte important a tenir en compte ésla diferencicació entre cegesa congènita i adquirida. Els alumnes que tinguin una ceguesa adquirida, han realitzat aprenentatges motrius veient i tenen una sèrie de moviments adquirits que no es perden, en canvi els alumnes amb ceguesa congènita han realitzat tots els seus aprenentatges sense veure-hi, amb la qual cosa hi hauràuna sèrie de patrons motors no adquirits.







L'Educació Física per a cecs visuals.
Generalitats:                      
Les persones cegues i deficients visuals tenen unes capacitats físiques de bon començament, iguals a les dels vidents. La gran diferència que podem trobar és la dificultat en l'aprenenatge degut a la mateixa deficiència.
Els nens petits aprenen observant elsadults, en l'esport passa el mateix, és per això que haurem de buscar uns altres paràmetres d'aprenentatge, basats en l'experimentació.
Aquest nou concepte marcarà l'Educació Física en persones cegues i aquesta dependrà, en general, de cada individu en concret, encara que no hem d'estranyar-nos si ens trobem amb alumnes amb problemes motrius provocats per una falta d'experiències motores que podeninfluir en la seva evolució. Per tot això hem de ser capaços d'oferir aquesta varietat d'experiències, afegint-hi múltiples canals d'informació (tàctil, visual, auditiu i afectiu).
Tanmateix considerem que ha d'anar seguit per una motivació dirigida cap a l'activitat motriu, degut a que, en un primer moment, per la dificultat i la por, poden arribar a refusar l'Educació Física i l'esport. Aquestamotivació la podem aconseguir oferint èxits a l'activitat.
Objectius:                      
En general, podem afirmar que els objectius de l'Educació Física seran exactament els mateixos, encara que hi hauran alguns conceptes a considerar. L'alumne serà capaç de:
* Perdre la por a l'espai
* Orientar-se en L'espai
* Percebre auditivament el moviment
* Interpretar la resta visual que posseeixEls continguts:                      

Els continguts en l'Educació Física per a alumnes amb deficiències visuals són els mateixos que per a la resta. Poques vegades haurem de canviar una programació per a l'alumne cec, el que farem ser adaptar-la per tal que aquest alumne pugui realitzar aquests mateixos continguts. S'ha de tenir en compte que no tot es pot arribar a realitzar i concienciar-nosde que el nostre alumne no podrà arribar a tot.



Didàctica de l'Educació física integrada per a cecs.                      

Un mestre d'Educació Física amb un alumne cec o deficient visual ha de menester una sèrie de recursos didàctics per a poder integrar-lo a la classe.
En primer lloc s'ha de realitzar un acostament a aquest alumne coneixent el seu dèficit i que és el que produeix,per això tan sols serà necessari sol·licitar un informe oftalmol·lògic. No només es tracta de conèixer el dèficit, si no que també‚ s'ha de conèixer les seves implicacions i els seus riscos a l'hora de realitzar una activitat física.
Com hem dit abans ens podem trobar amb cecs totals o amb deficients visuals, en aquest últim cas, el mestre haurà de comprovar allò que pot veure l'alumne amb un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS