Esquema - Cerca I Recuperació De La Informació

Páginas: 20 (4883 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2012
ESQUEMA - “CERCA I RECUPERACIÓ DE LA INFORMACIÓ”

Tema 1. Introducció a la cerca i recuperació de la informació:

a) Definició de recuperació d'informació.
- La recuperació de la informació (RI) no és un fet aïllat vinculat a l'accés a la informació, sinó que constitueix un procés que inclou també la representació, l'organització, la cerca i la trobada de la informació. Com es veurà en elsapartats posteriors, la recuperació de la informació comença amb la descripció, l'emmagatzematge i la conservació de documents, ja sigui en suports analògics o en digitals.
Perquè la informació es pugui recuperar és imprescindible l'existència d'un suport documental en què quedi enregistrada. Si no fos d'aquesta manera, les possibilitats d'accedir a la informació quedarien restringides a lacapacitat de record dels individus.

b) Fases de la recuperació d'informació.
- Com s'ha vist, el procés de cerca d'informació s'inicia en el moment en què l'usuari identifica una necessitat d'informació i manifesta la voluntat de satisfer-la. En aquest punt, el subjecte pot acudir a un professional de la información perquè l'ajudi en la seva cerca, o bé realitzar directament el conjuntd'activitats que constitueixen el procés genèric de cerca d'informació.

El procés de cerca de la informació està constituït per les fases següents:
1) Definir les necessitats informatives de l'usuari.
2) Seleccionar les fonts d'informació que permetin localitzar la informació que necessita l'usuari.
3) Elegir els termes de cerca. Extreure els termes significatius que millor representen les necessitatsinformatives de l'usuari i, si escau, traslladar-los al llenguatge documental propi de la font que s'ha de consultar.
4) Formular l'equació de cerca usant el llenguatge d'interrogació propi del sistema de recuperació de la informació.
5) Executar la cerca.
6) Avaluar els resultats obtinguts. Si els resultats no són pertinents, replantejar la validesa de les expressions utilitzades a l'equacióde cerca.
7) Seleccionar i obtenir els documents que permetin respondre la necessitat d'informació plantejada.

Si el procés de cerca el realitza un documentalista:

8) Presentar els resultats a l'usuari. Els resultats s'han de lliurar degudament tractats i preparats.
A partir de la quarta fase, totes les activitats que constitueixen la cerca d'informació es poden tractar mitjançant l'úsde la informàtica. Excepte la fase 6, que, com les tres primeres, és de caràcter intel·lectual.

El conjunt de tasques que l'usuari realitza per a localitzar i accedir a la información que necessita es coneix com a estrategia de cerca. Tot i així, en la literatura especialitzada no falten els exemples que usen l'expressió estratègia de cerca com a sinònim d'equació de cerca.


Tema 2. Lesfonts d'informació:

a) Definició de fonts d'informació.
- No és fàcil definir què són les fonts d'informació a causa de l'amplitud d'aspectes que inclou aquest concepte i de la confusió terminològica que s'ha anat establint al llarg d'anys d'estudi.

Es pot dir que les fonts d'informació són tots aquells instruments i recursos que serveixen per a satisfer les necessitats informatives dequalsevol persona, s'hagin creat o no amb aquesta finalitat i siguin utilitzades directament per la persona interessada o per un professional de la informació com a intermediari (Villaseñor, 1998, pàg. 31).

En aquest sentit es pot considerar font d'informació tot allò que proporciona la informació que algú busca, independentment de la seva naturalesa.

b) Tipus de fonts d'informació.
-Existeixen diversos criteris per a classificar les fonts d'informació, un dels més habituals és el que té en compte el nivell d'informació que proporcionen o grau de transformació dels continguts. D'acord amb aquests criteris, es distingeixen:

• Fonts primàries o directes: són aquelles que proporcionen la información directament en la seva forma original sense necessitat d'haver de recorrer a una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fonaments De Cerca i Recuperació De La Informació
  • Esquema de auditoria i informatica
  • Esquema Fi Del Franquisme I Transició
  • ESQUEMA D Historia I Literatura
  • Esquema HaCom AV parte I
  • UNIDAD I ARTE Y SOCIEDAD Y CONTEMPORANEAS esquema de la unidad
  • Esquema Treball 1r I 2n De Batx
  • Esquema Sugerido Plan Comercial 2015 I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS