estadisticapaula

Páginas: 2 (415 palabras) Publicado: 10 de mayo de 2015
Paula Concellón Nieto
1r Batx C


Com reconèixer un gràfic que vol manipular-te
(o que està mal fet)

En els mitjans de comunicació, sigui la televisió o la premsa, utilitzen molts mètodes per aque el seu material sigui molt més atractiu a l’hora de llegir. Un gran recurs és el gràfic estadístic ja que permet representar de manera visual la informació que ens volen oferir. Els gràfics són unbon mètode per entendre xifres ja que ho veiem tot molt clar, són molt entenedors i atractius. És a dir, són molt còmodes a l'hora de llegir i més convincents, però alhora moltes vegades poden serfàcilment manipulables sempre i quant no estiguin ben fets o nosaltres no sapiguem interpretar correctament les dades. És per això que hem de ser suficientment crítics i mostrar una mica de precaució, jaque moltes vegades no ens adonem.











Un dels exemples on es veu aquesta manipulació clarament és en aquesta gràfica que va sortir al programa de TVE “El debate de la 1” on va publicar un gràficmolt mal fet. En aquest gràfic hi havia la xifra del 4,4 milions de aturats per sota dels 4,1 milions. No només hi havia aquest error.

Un altre clar exemple es el del gràfic de les eleccionsveneçolanes. En aquestes eleccions es van publicar els resultats de els dos presidents amb un gràfic de barres. Maduro tenia un percentatge de vots del 50,66% i Capriles tenia un 49,07%. El que es veia en elgràfic es podia interpretar com si Maduro hagués tingut un 50% i Capriles un 2% ja que hi havia molta diferència entre la barra del 50 i la del 49.








En els gràfics poden haver-hi dos tipus deerrors. Primer de tot que les dades no siguin certes i segon de tot que s'hagi escollit una visualització errònia o poc apropiada. Hi han moltes tècniques per manipular aquest gràfics. Algunestècniques per manipular els gràfics podrien ser:

No comenar pel número 0 en l'eix, és a dir que els eixos estiguin tallats.

No mantenir la mateixa escala en tot el gràfic.

Fer gràfics en 3D...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS