Estimada Marta

Páginas: 16 (3894 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2012
Introducció

Aquest treball tracta sobre el llibre d’Estimada Marta de Martí i Pol, que hem analitzat per tal d’entendre el que poeta volia transmetre als seus lectors.
Primer de tot, hi ha que dir que Martí i Pol és un escriptor contemporani afectat per una greu malaltia, una esclerosi múltiple. Açò és veu reflexat en la seva obra.
Estimada Marta està dividit en tres parts: Set poemesd’aniversari, on el poeta repeteix els set anys primers de la seva malaltia i on poc a poc ho va assumint, Capfoguer, on amb una actitud optimista el poeta reflexiona sobre la seva vida i la seva activitat poètica, i Estimada Marta, on l’amor és l’eix central d’aquesta part identificat amb l’amor del poeta cap a una dona imaginaria, na Marta.
Així doncs, el treball és divideix en tres parts: un anàliside l’obra a partir de les preguntes que apareixen al final del mateix llibre, un anàlisi de dos poemes i una crítica personal del llibre.

Anàlisi de l’obra a partir de les preguntes que apareixen al final del llibre

SOBRE SET POEMES D’ANIVERSARI

1. Al primer poema de set anys d’aniversari, diu: “Vinc d’un estiu amb massa pluges”; això vol dir que ha passat per un munt de situacions,excessives situacions. Després continua dient: “però duc foc a l’arrel de les ungles”; el qual vol significar que aquestes situacions han estat doloroses, a causa de la seva malaltia.
“Set primaveres sense flors ni ocells”, set primaveres dolentes, sense alegries, que s’esmenten al poema II d’aquesta primera part del llibre.
Fins aquí dura el primer període dels set anys que va tardar en assimilar laseva malaltia: “tres anys llargs de contínua davallada, durant el qual la malaltia va anar establint sòlidament les seves posicions”, com diu a la introducció del llibre.
A partir del poema IV hi comença a adoptar una postura més optimista, ell mateix es dona coratge ja que diu que el passat ho coneix prou be i que té que llençar les set claus de les set portes que tanquen els seus records iobrir finestres cap al futur: “No t’ennueguis amb records. Set claus / barren set portes [...] Llença les claus i aprèn-te més encara”.
Al poema V fa una aturada, sense oblidar que te que continuar, pensant en “l’origen de l’espiral de foc i de tendresa”, de la seva malaltia i de la Marta. Però el poeta ja ha oblidat l’inici de tot això i tan sols vol reposar sense remoure el passat.
Aquí és tancael segon període, dos anys de progressiva estabilització de la seva malaltia, on comença a tancar el passat per donar pas al futur.
Al poema VI demostra que la seva malaltia i ell ja són una sola persona: “heura i paret componen una sola figura”, i mira cap al futur: “Proclama el nou solstici”.
Al poema VII ja mira cap al futur però sempre pensant que qualsevol cosa que vulgui fer mourà “el focdamunt la pell novell”, es a dir, el dolor, el sofriment, hi seran patents en qualsevol acte que ell vulgui fer. Així conclouen els set anys, assimilant que sempre dependrà de la seva malaltia.

2. “Desgavell” significa confusió, desordre, el que vol dir com és va sentir en Martí a l’inici de la seva malaltia. “el cos feixuc, / la cambra closa, els grans silencis”; la seva malaltia no li hapermet moure’s amb agilitat i ha tingut que restar a ca seva. Per això diu que te el cos feixuc perquè no es pot moure, la cambra closa es la seva casa o la seva habitació d’on ell no pot sortir i els grans silencis és refereix a q ell té dificultats per parlar i és passa tot el temps en silenci, reflexionant i escrivint.
El “retorn” podria significar el retorn a l’inici de la malaltia perquè encarano ho té assimilat, el retorn a l’estiu “amb massa pluges”, al passat.
Malgrat la seva malaltia, ell sobreviu “aigües amunt del somni, / tenaç com sempre”. Així que ell, encara que estigui malalt i que sofreixi molt, té ganes de somiar ja que es quasi l’única cosa que el queda.
Però, a l’últim vers deixa clar que, després de somiar per fer-se la vida menys feixuga, torna a tot lo dolent de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resesenya Estimada Marta
  • estimaciones
  • estimadores
  • estimaciones
  • Estimada
  • estimaciones
  • LA ESTIMA
  • Estimaciones

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS