Estructura productiva de l'economia espanyola

Páginas: 72 (17920 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2011
ESTRUCTURA PRODUCTIVA DE LA ECONOMIA ESPANYOLA

TEMA 1: EL SECTOR FINANCER

Emprese ques recullen l'estalvi de uns per deixar-l'ho a d'altres per invertir, gastar... guanyen amb els interessos que cobren per aquestes accions.
Els més importants son els banquers. A Barcelona va haver-hi el primer banc modern que era la taula de canvi (estava a la llotja) i cambiava monedes.
Aquesta llotja vacomençar a donar crèdits i així va sorgir el primer banc modern.

Els banquers han jugat a Espanya un paper molt important per la seva evolució (expansió). Al s.XIX, no tenen importància els bancs espanyols, ja que a Espanya no s'estalvia, ja que necessita diners el país per les guerres. Per tant, el país va demanar diners als bancs extrangers (ja no podien apujar més els impostos al país) iaquests s'instal·len al país. Aquests bancs no financiaven només la guerra, siné que també venen per la compra de la mina espanyola per la desamortització d'aquestes que es va produir.

També invertien en ferrocarrils, les empreses extrangeres. Hi ha concessions en el ferrocarril, mines, en les quals entra capital extranger. Però més tard es faràn fora als bancs extrangers o se'ls quedaràn elsespanyols.

Els bancs passaràn unes dificultats ja que l'estat no tornarà els seus crèdits i perquè el país tenia/passava per un mal moment en la seva economía (a causa de la pérdua de les colónies...)
la pérdua de les colónies, portarà a la repatriació de capitals des de amèrica, i llavors crearàn més bancs (1981) (Banco Santander, Banco Hispano, Banc Hispano Colonial...).

1857 es funda elBanc Bilbao, que es una mica diferent ja que es un banc fundat per la burgesia basca, i el que hi aporten son les accions de les indústries. I al 1901 es crea el banc de Viscaya. També per la burgesia basca (que coincideix amb la fundació del partit nacionalista basc).
El banc central es un banc que neix el 1919 i es un banc creat per una sèrie de bancs locals; que es crearà per arribar a llocs onels bancs locals no arribaven. El banc de Santander neix amb un lligam molt important amb Madrid.

A arrel de la 1ª Guerra Mundial hi ha un gran número de bancs que fan fallida. Durant la guerra, s'aprofita tot el que es pot i es ven tot (el carbó, tèxtil...). Aquests bons anys fan que els banquers facin inversions arriscades, i quan acaba la guerra hi ha una depressió a Espanya que fa que moltesempreses bancàries siguin arrosegades a la depressió.

Francesc Cambó (1921), fa la llei de ordenació bancària per possar ordre a la banca espanyola. Aquesta situació s'arreclarà i s'estabilitzarà durant els anys 20. Per haver-nos deslligat per superar la depressió, la crisi de 1929 no ens afecta tant.
Després vindrà la guerra civil, que va fer que els bancs es dividissin en 2.

Després dela guerra hi ha una nova llei d'ordenació bancària (1946). És una llei molt particular que marcarà la banca futura.
(1) És una llei que estableix un estatus quo bancari. És a dir, que no es poden crear més bancs. El banc central d'Espanya no concedirà més llicències bancàries. Això es fa com a compensació als bancs d'altres parts d'aquesta llei.
(2) És fa un control estricte de les operacionsque fan els bancs. Només es poden fer les accions autoritzades per el banc d'Espanya. Impossen els tipus d'interés fixes, marquen els tipus de crèdits marcats. Per tant, la competència entre els banquers no es pot bassar en els productes.
Això condicionarà molt a la banca espanyola, perquè a més també hi ha unes normes d'expansió molt rígides/estrictes. Els bancs no podràn instalar-se on vulguin.El resultat es doble:
(1) La forma més fàcil per expansionar-se serà comprant altres bancs. Per tant, les llicències bancàries teníen molt de valor. Això durarà anys.

Com que no podrien competir en productes competeixen en d'altres coses:
(1) En publicitat: es un cost afegit per el banc.
(2) Obrint oficines: posant el banc a prop de la gent. Això es tant decisiu que quan el mercat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Importancia Del Turisme En l'Economia Espanyola
  • Productos estructurados
  • Estructura productiva regional
  • Estructura Productiva del Ecuador
  • estructura productiva de mexico
  • Estructura productiva rama CNAE
  • Estructura Productiva De La Industria Venezolana
  • Estructura productiva de méxico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS