Estudis D'Impacte Ambiental

Páginas: 16 (3997 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2012
ESTUDIS D’IMPACTE AMBIENTAL

1. Introducció

Un estudi d'impacte ambiental és un instrument preventiu per a la protecció del medi ambient. D'acord amb la normativa vigent, l'autorització de projectes públics i privats que puguin tenir incidències notables sobre el medi ambient només es podran atorgar després de realitzar un estudi d'impacte ambiental, es dir, una avaluació dels seusefectes sobre el medi.
2. Estudi d’impacte ambiental
Un estudi d'impacte ambiental (EIA) és un element imprescindible per valorar amb dades quantitatives i qualitatives els efectes que produeix una infraestructura en el medi natural, de manera que és exigible rigor tècnic en tots els àmbits que es tenen en consideració: estudi de la zona, tipologia dels efectes produïts, valoració d'aquests, etc.Normalment els promotors d'un EIA són els directament interessats en la construcció d'una infraestructura, i els seus objectius fan que sovint es distorsionin les conclusions maquillant-les, simplificant l'estudi o arribant en ocasions a la manipulació, tot i que s’hagi realitzat un treball tècnic de rigor per part dels especialistes.
Els estudis d'impacte són estudis preventius per avaluarabans que s'executi un projecte del seu possible impacte sobre el medi i les persones. Cal avaluar la capacitat del medi per suportar l'activitat prevista i preveure diverses alternatives. Per exemple, si ens troben en indrets on la contaminació atmosfèrica per un contaminant és ja molt alta, això pot fer inviable la instal·lació d'una nova activitat que emeti aquest contaminant en grans quantitats,tot i que respecti els límits d'emissió vigents.
L'estudi d'impacte estima el canvi de l'estat actual a l'estat futur. S'han d'avaluar els possibles impactes de les diferents alternatives proposades i s'ha de preveure un seguiment al final de l'obra per comprovar els resultats previstos. Un cop detectats els impactes, dins el mateix estudi, s'estableixen mesures correctores per minimitzar-los. Enprimer lloc es mira d'actuar sobre l'emissor, en segon lloc sobre el medi i en tercer lloc sobre el receptor.
La normativa vigent estableix que un estudi d'impacte a de contenir, com a mínim, els següents apartats, d'acord amb el Decret 114/1988 d'avaluació d'impacte ambiental:
• Descripció general del projecte. Exigències previsibles en relació amb la utilització del sòl, estimació deltipus i quantitats de residus produïts, emissions a l'atmosfera, etc.
• Exposició de les principals alternatives considerades i estudiades. Justificació de la solució adoptada en funció dels efectes ambientals.
• Avaluació els efectes previsibles del projecte sobre la població, la fauna, la flora, el sòl, l'aire, l'aigua, els factors climàtics, el paisatge i els béns materials (patrimoniarquitectònic i arqueològic).
• Mesures previstes per reduir, eliminar o compensar els efectes ambientals significatius.
• Programa de vigilància ambiental.
• Resum de l'estudi i conclusions en termes fàcilment comprensibles i, en el seu cas, informe de les dificultats informatives o tècniques trobades en l'elaboració de l'estudi.
1. Normativa d’un EIA
La creixent sensibilitat dela societat cap al medi ambient ha estat recollida pels legisladors, tot i que no s’hi hagin bolcat molts esforços per a un compliment rigorós d’aquestes lleis.
En el marc de la Unió Europea, es produeix el 1985 la directiva 85/377/CEE de 27 de juny, que regula l'avaluació d'impacte ambiental de certes obres públiques i privades. 
Com a resultat d'aquesta realitat legislativa europea, el governespanyol formula un decret en el mateix sentit el 1986, que és el Real Decret 1302/1986 de 28 de juliol, que posteriorment es completa amb el Reglament per a l'execució d'estudis d'impacte ambiental, amb data de 1988 com a Real Decret de 30 de setembre, i per últim, el Govern de la Generalitat, tenint en compte que la competència en matèria de medi ambient li és atribuïda per l'Estatut,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estudis
  • Estudisante
  • becas de estudis
  • Estudis juridicos
  • pla estudis
  • Estudis juridicos
  • Estudis d’informàtica
  • Todos Estudiso

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS