Eta I Deia, Història I Evolució

Páginas: 4 (793 palabras) Publicado: 15 de abril de 2011
ETA com a organització
ETA (Euskadi ta Askatasuna) és una organització terrorista formada durant la dictadura franquista al País Basc, al llarg dels anys 60. Es caracteritza per buscar laindependència d’Euskadi pel camí de la lluita armada, justificant que els opressors del seu país i de la seva cultura, que són la Guardia Civil i la Policia, també tenen armes. Operen en petites cèl·lulesd’entre tres i cinc militants, a qui els correspon, generalment, una àrea d’operacions en una localitat.
Els primers atemptats que ETA va perpetrar van ser a partir del 1968, tot i que un delsprimers que més impacte va generar a la societat del moment fou l’assassinat de Carrero Blanco, al desembre del 1973. El seus anys àlgids van ser entre el 1978 i el 1980, que va ser quan més atemptats iassassinats hi va haver. Precisament, va ésser en l’època que es va començar la transició cap a la democràcia.
El 1974, resultat de la VI assemblea de l’organització, ETA va quedar dividida en duescorrents: Per una part hi havia l’ETA Militar o ETAm, que eren els partidaris de seguir amb la violència armada, i per l’altra banda, ETA Político-Militar o ETApm, que proposaven unir-se a un partitpolític. Posteriorment, amb el retorn a la democràcia i la creació de nous partits, Euskadiko Ezkerra (EE) va representar els ideals d’ETApm mentre que Herri Batasuna (HB), recollint les idees dereivindicació nacionalista radical, representava els d’ETAm. Al 1982 ETApm es va dissoldre i gran part dels seus membres van anar-se’n a EE, mentre que els més radicals van unir-se a ETAm, que va sernovament coneguda com a ETA.

ETA a partir de la Transició Espanyola
En un principi, ETA, com els altres grups terroristes d’ultraesquerra, denunciava la il·legitimitat del règim franquista,justificant així els seus atemptats. Amb la mort de Franco i l’inici de la transició, al no haver-hi cap tipus revolució ni de ruptura amb l’Estat, la idea d’aquest canvi democràtic sorgit del mateix govern...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Història i evolució del cinema de terror
  • Conecepte i Evolució Història De l'Administració Pública
  • I significati dei numeri
  • Origen I Evoluci
  • Genètica i evolució
  • EVOLUCIÓ HUMANA I HOMÍNIDS
  • Evolució i Homínids
  • Darwin i la teoria de la evolució

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS