Eugeni D'ors

Páginas: 3 (704 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2014
Eugeni d'Ors i Rovira (Barcelona, 1881 - Vilanova i la Geltrú, 1954) va ser assagista, periodista, filòsof i crític d'art.

La seua principal aportació a la literatura catalana és el Glosari,columna diària, signada amb el pseudònim de "Xènius", a La Veu de Catalunya, on va exposar un seguit de teories estètiques, polítiques i culturals que van donar nom i contingut al Noucentisme i es vanconvertir en el referent ineludible de tota una generació d'intel·lectuals. Va aplegar algunes de les “gloses” en volums com La Ben Plantada (1911), símbol idealitzat de la dona noucentista.

Nomenatl'any 1917 director d'Instrucció Pública de la Mancomunitat, va ser destituït del càrrec tres anys després. Es va instal·lar a Madrid i va escriure la resta de la seva obra en castellà. Va sernomenat membre de la Reial Acadèmia Espanyola en 1926, però no va ingressar fins el 1938. El 1936 va donar suport a l'alçament militar contra la República i en plena guerra civil espanyola va ser nomenatJefe Nacional de Bellas Artes. Posteriorment es va convertir en un dels intel·lectuals més destacats del règim franquista. En 1946 -en un intent d'aproximar-se a la cultura catalana- fundà La Academiadel Faro de San Cristobal a què pertanyeren diversos escriptors i periodistes, entre ells Maria Luz Morales. En 1953 li fou atorgada la càtedra de Ciència de la Cultura de la Universitat de Madrid.Afeccionat al dibuix i la pintura, feia servir sovint el sobrenom d'Octavi de Romeu per a signar les seves obres. Es conserven dos dels seus dibuixos, Caricatura i Acadèmia de Ciències, als fonsdel Museu Nacional d'Art de Catalunya, provinents de la col·lecció de Raimon Casellas.

Obres i caracteristiques de la seua producció literària

Eugeni d'Ors va pertànyer al moviment noucentista.El noucentisme va ser un moviment literari i artístic català de principis del segle XX. Va començar el 1906 amb la creació de Solidaritat Catalana i va acabar amb el cop d'Estat de Miguel Primo de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • eugeni d'ors
  • Tecno trabajo eugeni d'ors
  • eugenio d'ors
  • D'ors
  • Eugenia
  • eugenia
  • Eugenia
  • eugenia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS