Europa no existeix

Páginas: 9 (2226 palabras) Publicado: 6 de junio de 2011
El món en alerta roja
Hipòtesi sobre una possible i imminent III Guerra Mundial

Europa no existeix. Les dinàmiques originades, no ja a finals de la segona guerra mundial, sinó les que venen des de la primera o, fins i tot, el procés de colonització del segle XIX, han portat al nostre continent a una posició, no ens arriscarem a dir totalment irrellevant, però sí afectada per una àmplia pèrduade la rellevància a nivell mundial. Les decisions internacionals es prenen al marge del Vell Continent. Europa té el prestigi de ser Europa, i evidentment la seva importància és superior, ara per ara, a tot el món tercermundista. Tot i això, el present europeu no és brillant, i les possibilitats de futur escasses.
Aclarirem que no és que no existeixi Europa de manera física i com a continentreal (cosa que és evident que sí existeix), sinó que la idea que volem transmetre és que el que no existeix és l’Europa hegemònica dels segles XV fins al XIX, i que el pes internacional que aquesta suportava l’han recollit els Estats Units, mentre que Europa ha quedat relegada a un mer simbolisme, si bé econòmicament rellevant, lligat directament a E.U.A.
Durant cinc segles el món s’ha “omplert” laboca a l’anomenar Europa per la seva ferocitat a nivell colonial i d’expansió, per la decisió dels seus actes i ideologies i per l’hegemonia que carregava. Però, com en tot, això no dura sempre. A principis del segle XIX, Europa va començar a caure en una espècie de decadència, diguem-ne moral, amb la independència de les colònies americanes que estaven sota el seu domini. Aquest fet va provocarque el Vell Continent, sens dubte endut pel plàcid record del reconeixement i temor mundial, variés el rumb de les seves intencions colonials cap al sud i cap a l’est, donant peu a una obertura a tots nivells contraproduent per ella mateixa . Amb el pas del temps, i a causa de fets altament destacables, Europa ha anat perdent aquesta empenta i aquesta vitalitat que l’experiència li ha donat finsarribar a l’actualitat. Podríem afirmar sense cap mena de dubte que actualment Europa té la mateixa repercussió a nivell mundial que fa tres segles? Evidentment no. Actualment la primera potència mundial és E.U.A., d’això no hi ha cap mena de dubte. Estaríem d’acord, doncs, que si s’enfonsés de qualsevol manera, ja fos econòmica o política o socialment, el món sencer l’acompanyaria. Passaria elmateix amb Europa? Si Europa s’esfondrés tindria alguna mena de repercussió a nivell mundial? O si no fos mundial, tindria alguna mena d’efecte fora dels límits europeus? Aquestes preguntes ja són més complexes.
Europa ha sigut el continent més influent a nivell mundial al llarg de la història, per això no podem concebre l’Europa d’avui dia sense conèixer la del segle XVII, per exemple. Al segleXVII existia una Europa forta i sòlida, però no única; en l’actualitat no té tanta força ni solidesa, però, en canvi, aspira a la unitat. Les ànsies de colonialisme que tenia el continent fa tres-cents o quatre-cents anys i els esforços per tots els implicats per aconseguir-ho, avui no ho trobaríem en cap context. De fet, no trobaríem res que unís a tots els països que formen Europa- més ben dit,la Unió Europea, error comú que cometem sovint el d’associar Europa a la Unió Europea quan no és el mateix- si bé podem entendre els EUA o fins i tot la Xina com un conglomerat de nacions, això sí, totes dins un mateix Estat; bé, potser la moneda, però no, ni així –Anglaterra, ni tampoc Dinamarca, Noruega o Suïssa no funcionen amb l’euro, com tampoc la majoria dels països de l’Est-. I doncs, quepotser ja no és important ser una “pinya”? Que ja no importa ser una potència a nivell mundial? No hi ha cap causa a l’actualitat que pugui provocar tanta implicació? Són dubtes que només es resolen mirant cap a enrere, coneixent el passat i sabent tot el que va comportar. Avui dia Europa no és una primera potència mundial en cap àmbit. Ho és E.U.A. i Xina aspira a ser-ho, però Europa ha quedat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Europe
  • Europa
  • europa
  • Europa
  • Europa
  • Europa
  • Europa
  • Europa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS