Evolució Estat i principi seguretat jurídica

Páginas: 2 (358 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013
Estat de Dret:

L'estat de Dret apareix com a resposta davant de l'Estat Absolut i els abusos de poder que en aquest es produïen. Es creen les primeres constitucions que tenen com a objectiurealitzar la separació de poder (executiu, legislatiu, judicial) i configurar així un Estat on el poder no es trobi aglutinat només en un mateix òrgan. Els pocs drets que es defensaran generalment només ala classe dominant.

Estat Democràtic:

Amb l'auge de la classe treballadora es reclamaran nous drets que defensin millor la realitat social. Amb el sufragi universal i el dret a la participaciópolítica, els parlaments passen a representar d'una manera més fidel la realitat social i a escoltar les noves necessitats i els nous drets que es reclamen per l'interès general.

Estat Social:Es caracteritza per crear unes constitucions que més enllà de configurar l'Estat i limitar els poders, i recollir els drets dels ciutadans, permet la participació d'aquestos en tots els àmbitssocials (com l'econòmic i el laboral a més del polític), així com la creació d'òrgans especialitzats en la protecció dels principis constitucionals.

Principi de seguretat jurídica

El principi deseguretat jurídica relaciona els conceptes de certesa i previsibilitat, conèixer què és el que exigeix el dret i preveure el comportament dels individus i òrgans institucionals. Això comporta que lesregles han de ser vàlides (creades per l'òrgan competent seguint el procés vàlid), clares, precises i han de ser publicades. A més, les normes han de ser complides per part de l'estat i han de seraplicades pels tribunals, així s'elimina la percepció d'arbitrarietat institucional, i iguala als òrgans de l' Estat i els individus davant de la llei. La no-retroactivitat de les normes retroactivessancionadores no favorables o restrictives de drets individuals, completa el principi de seguretat jurídica, en el sentit que els individus al realitzar un acte en el present, no poden calcular les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modulo I Principios Juridicos
  • Principios de estática
  • Estática Jurídica
  • Legislació de seguretat i protecció de dades
  • principios juridicos
  • principios Juridicos
  • Principios Juridicos
  • Principios juridicos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS