Evolució de les societats humanes

Páginas: 7 (1601 palabras) Publicado: 22 de enero de 2015
EVOLUCIÓ DE LES SOCIETATS HUMANES: PRÀCTICA 1
1) Qui és Joaquin Arango?

Joaquin Arango és Catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid en Sociologia i director del centre d’estudis sobre ciutadania i migracions atès que té el doctorat en Migracions Internacionals. Actualment s’encarrega d’ investigar teories sobre les migracions humanes internacionals, les polítiques d’ immigració iintegració, les relacions entre immigració i mercat de treball, la immigració a l’Europa del Sud, els processos demogràfics contemporanis i el desenvolupament de la població.

2) Quin canvi fonamental s’ha produït des de la meitat del segle XX en el mapa de les migracions internacionals, en relació a les migracions que s’havien produït fins aquell moment?

Hi ha un gran canvi a partir de lasegona meitat del segle XX respecte el mapa de les migracions internacionals que fa que, si al segle XIX hi havia grans migracions de masses que marxaven en busca de fortuna a altres territoris, ara, uns quants països europeus nord-occidentals començaven a importar treballadors d’altres països.

3) Saps per quines “circumstàncies excepcionals” els països d’Europa Nord-Occidental comencen a rebreimmigrants a partir de la dècada de 1950?
En primer lloc, la globalització econòmica va afavorir la mobilitat i la flexibilitat dels factors que influeixen en la producció; un d’ells era la mà d’obra. Als final de la Primera Guerra Mundial, es necessitava molta mà d’obra forastera degut a carències demogràfiques que hi havia a Europa i és per això que contractaven treballadors temporals. També, vanimmigrar-hi els colons europeus que havien exercit funcions administratives i les seves famílies. Més tard, els exèrcits colonials i la població no europea que havia col·laborat amb l’ocupació colonial. Una altre de les causes de l’ immigració va ser la crisi del petroli i la Guerra de Yom Kipper del 1973-74.



4) Molts d’aquests immigrants procedien de colònies o ex-colònies i dels païsosdel Nord de la Mediterrània.
Pots posar exemples de colònies o ex-colònies del Regne Unit, França i Holanda?
De quins països del Nord de la Mediterrània procedien molts immigrants?

La immigració al Regne Unit era bàsicament població de Kenya, Índia i Malàisia. A França, així com Itàlia i Espanya venia població del Nord d’Àfrica. A Bèlgica, venia població del Congo; República Centreafricana.Alguns exemples de colònies del Regne Unit eren: Irlanda, Kenya, Malàisia, Jamaica, Nigèria, Sud-Àfrica, Camerun, etc. Actualment, del Regne Unit ja no formen part ni Austràlia, Nova Zelanda, Carib, Àsia, etc. després de la Segona Guerra Mundial i tampoc Índia, Birmània i Ceilan.
L’imperi Francès estava format per el Carib, l’oceà Índic, el Pacífic Sud, el Pacífic Nord i l’Oceà Atlàntic. Unesde les seves ex-colònies eren Terranova, Egipte, etc.
Holanda tenia Indonèsia (Àsia), Taiwan (Formosa), Nord-est de Brasil... Com a ex-colònies van ser Luxemburg, Dejima (Japó)etc.

5) Alguns països receptors van optar per “convidar” treballadors temporals, prenent com a model del Bracero Program. Què era aquest programa?
El “Bracero Program” va ser un conjunt de lleis i acords per laimportació de treballadors iniciat l’agost del 1942 i va finalitzar el 1967. Va estimular a venir gent de Mèxic, Japó, etc. per treballar-hi per una temporada, Aquests s’anomenaven “guestworkers”.
6) Per què EEUU, Canadà i Austràlia comencen a obrir-se a immigrants no europeus?
EEUU, Canadà i Austràlia els interessa el creixement del seu país; és per tant que també faciliten l’entrada d’immigrants. Peruna banda, la multiculturalitat del país els és important perquè es renovin les arts, la gastronomia, etc. Per altra banda, la mà d’obra per al creixement de l’economia.
7) A qui va enfrontar la Guerra del Yom Kippur?/ Quina va ser la seva conseqüència econòmica més important a nivell internacional?/ Saps quina va ser la segona crisi del petroli?
La Guerra del Yom Kippur, iniciada el 6...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució Humana
  • TRABAJO DE A EVOLUCIÃ N HUMANA
  • EVOLUCI N HUMANA
  • Evoluci n de los Derechos Humanos
  • Evoluci n Humana
  • La Evoluci N Del Ser Humano
  • EVOLUCIÓ HUMANA I HOMÍNIDS
  • Evoluci n del ser humano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS