evolució

Páginas: 11 (2529 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2013
EVOLUCIÓ
INTRODUCCIÓ
L’evolució és la ciència que estudia tantels processos que han pogut originar l’aparició de la vida a la Terra, com els canvis que han permès passar d’unes espècies a les altres.
L’evolució abiòtica intenta explicar com es va formar la primera cèl•lula amb vida. La teoria (ja que encara no s’ha demostrat experimentalment del tot) és que l’atmosfera reductora primitva(sense O) , les descàrregues elèctriques i radiacions d’ona curta van aconseguir que en un medi acuàtic apareguèssin les primeres molècules amb capacitat autoreplicativa i el codi genètic. Opain i Miller van elaborar una teoria i van fer un experiment respectivament en el que van poder comprovarque es podien formar aquestes molècules orgàniques (coocervats).
L’evolució biòtica és la part que estudiala diversificació de les espècies.
TEORIES EVOLUCIONISTES
Inicialment imperaven les teories fixistes (els èssers vius no han canviat al llarg del temps) i creacionistes (Déu va crear totes les espècies de cop).
La primera teoria evolucionista va ser la de Lamark.
TEORIES LAMARKISTES
J.Baptiste Lamark (1744-1829)
Lamark va proposar una teoria basada en tres principis.
a) Principi deperfeccionament ( la funció crea l’òrgan): creia que les espècies tenien una intencionalitat d’adaptar-se al medi on vivien deguda a un principi de perfeccionament amb el que neixen.
b) Principi de l’ús i el desús: si una espècie utilitza molt un òrgan, l’ús continuat d’aquest l’acabarà desenvolupant mentre que si no l’utilitza es reduirà i s’acabarà perdent.
c) Herència dels caràcters adquirits:segons Lamark, els caràcters que s’adquireixen durant la vida d’un individu, passen a la següent generació.
La teoria de Lamark és incorrecta, ja que no hi ha finalitat en l’adaptació , ni s’hereten els caràcters adquirits. La importancia de Lamark es deu a que és la primera persona que planteja una teoria evolucionista. En resum, Lamark proposava un transformisme ( unes espècies es transformaven enaltres més complexes).
DARWINISME
Charls Darwin va viatjar durant 5 anys en el Beagle i va poder fer observacions directes que li van permetre arribar a una sèrie de concesions sobre la diversificació de les espècies. Les va recollir en un llibre anomenat “L’orígen de les espècies”. Les teories Darwinistes es basen en les següents observacions.
a) Entre individus d’una població hi ha una granvariabilitat, és a dir, presenten característiques diferents.
b) Alguns d’aquuests individus presenten algunes característiques que s’adapten millor al medi on viuen (els permet viure més i deixar descendència) mentre que altres estan pitjor adaptats, i per tant, són eliminats per selecció natural.
c) Aquesta lluita per la supervivència es produeix perque hi ha un excés de descendents respecterecursos.
d) Al cap d’unes quantes generacions i donat que les característiques dels millors adaptats s’hereten, al cap d’un temps tota la població presenta majoritàriament aquestes característiques.
TEORIES NEODARWINISTES O SINTÈTIQUES
Són les teories actuals i sintetitzen els coneixements paleontològics, genètics... Aproximadament són teories darwinistes a les quals s’hi afegeixen coneixementsde genètica. A les poblacions s’observa una certa variabilitat genètica. Aquesta s’incrementa gràcies a :
a) Mutacions: canvis en el DNA. Tenen un caràcter preadaptatiu, és a dir, no tenen la finalitat d’adaptar a l’individu al seu medi, ócorren a l’atzar i la majoria de vegades són negatives.
b) Reproducció sexual: la recombinació genètica que esdevé a la profase I de la meiosi i el fet queels cromosomes homòlegs se segreguin a l’atzar durant la meiosi.
Els individus que tenen una eficàcia biològica superior, és a dir milor adaptats sobreviuen més que els altres.
Al cap d’un temps, les freqüències gèniques de la població varien, ja que predominaran aquelles que presenten arrels que permeten sobreviure més.
PROVES A FAVOR DE L’EVOLUCIÓ
Són una sèrie de fets que no es poden...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolucio
  • Evolucio
  • evolució
  • EVOLUCI N
  • Evoluci N

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS