ewrewtdfg

Páginas: 6 (1361 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2013
Càncer de colon
El càncer de colon es una enfermetat en la que les cèl·lules malignes es localitzen en la porció intermitja i mes llarga de l’intestí gros. Es un tipus de càncer bastant comú en molts països, però també resulta fàcil de detectar te un alt grau de curació i triga molt en desenvolupar-se. El colon, juntament amb el recte (porció final de l’intestí gros), es la zona ons’emmagatzema els desfets abans de ser expulsades a l’exterior per l’anus. Al encarregar-se de aquest treball acumula moltes substancies de desfets, el que fa que converteixi aquesta zona sigui un lloc propici a la aparició i extensió del càncer. Per això, es important reduir el temps d’acumulació de desfets al mínim, adoptant una dieta que faciliti al màxim el trànsit intestinal.

Les causes més habituals decancer de colon son:
· Edad: La majoria dels casos on hi apareix el càncer de colon es representa en pacients majors de 50 anys.
· Dieta: El càncer de colon sembla estar associats amb dietes riques en greses i pobres en fibra, tot i que només son els resultats dels estudis els que accepten aquesta supocisió.
· Herencia: Hi existeix la possibilitat de que el càncer de colon sigui transmethereditariament i disposi a la persona a sofrir la enfermetat. Tot hi aixo, es pot detectar i tractar el càncer rapidament.
· Historial médic: Hi ha una serie de persones que tenen una disposició elevada a sofrir aquesta enfermetat. Aquestes persones son aquelles que han tingut al llarg de la seva vida pólipos de colon o recte, colitis ulcerosa o cancer de mama, úter u ovaris.
· Parents que hansofert un càncer de colon.
· Estil de vida, factors com la obesitat, la vida sedentària o el tabaquisme.

El càncer de colon te una llarga evolució i comença amb la formació de un pòlip, es a dir, un creixement anormal del teixit que sobresurt, de caràcter benigne. Tot seguit, apareixen les molèsties o símptomes mes habituals i poden ser les següents:
· Canvis al ritme intestinal.· Dolor abdominal
· Diarrea o sensació de tenir el ventre ple. · Pèrdua de pes sense causa aparent
· Estrenyiment. · Pèrdua de l’apetit
· Sang a la femta. · Cansament constant
· Sang a la consistència de les femtes. · Vòmits

Per evitar la aparició delcàncer de colon es poden seguir una sèrie de prevencions.
Com hem esmentat anteriorment, el càncer apareix a partir d’un pòlip. Per això, la detecció i extracció del pòlip pot ajudar a reduir el risc de aparició cancerígena.
Un altre causa de l’aparició del càncer de colon es la predisposició genètica deguda a alteracions en alguns gens. Per això, es recomanable que els individus ambfamiliars que són o han sigut afectats per la enfermetat han d’acudir a exàmens mèdics periòdicament.
A més de tot això, s’ha de seguir una sèrie de consells per tal de portar una vida saludable i per tant prevenir la aparició del tumor. Uns exemples són aquests:
· No abusar del tabac i begudes alcholiques.
· Controlar la obesitat
· Mantenir una activitat física adequada a l’edat.
· No abusar dealiments rics en greixos.
· Consumir preferentment greixos monoinsaturades (oli d’oliva) i poliinsaturades (oli de peix).
· Incorporar al nostre menú aliments rics en fibra.
· Augmentar la ingesta de fruites i verdures.

Alhora de duu a terme el diagnòstic al pacient, el doctor ha d’informar quin es el seu estat, quin es el seu tractament, quins son els efectes secundaris i associacionsde ajuda. Si la anomalia s’ha detectat al seu procés inicial, les expectatives de cara al pacient són molt bones. De la mateixa forma, quan la enfermetat es detecta en un punt on aquesta s’ha expandit molt, el pacient té un diagnòstic negatiu, en molts casos, amb poques expectatives de vida.
Per detectar-ho, s’utilitzen diferents técniques:
· Tacte rectal: Es tracta d’una exploració física on...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS