Excercici 5

Páginas: 6 (1425 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2014
FILOSOFIA EXCERCICIS 5, 6 I 7

Desprès de llegar atentament el tex, contesta les preguntes següents:
1.- que suposa, segons A. Machado el pensament filosòfic respecte el propi individu i els altres?
Segons diu la frase llatina, primum vivere deinde philosophari, que significa primer viure, desprès filosofar. Això vol dir que la nostra prioritat es la vida, viure-la i tindre’n cura d’ella, idesprès de tot això, la principal cosa que has de fer es filosofar.
2.-Veus alguna semblança entre el segon paràgraf i la sentencia socràtica “nomes sé que res no sé”?. Que te de positiva la ignorància en aquell qui vol progressar?
Sí, la frase cèlebre de Sòcrates de “nomes sé que no sé res” no indica ignorància, sinó al contrari, es símbol de intel·ligència, ja que vol dir que es tan llest,que sap que encara que sàpiga milers de coses, mai podrà saber tot el que vol saber, i menys tot el que es pot saber, per això diu que nomes sé que no sé res, per indicar que la seva intel·ligència no es res comparada amb totes les coses que es poden i que li falten per conèixer. Si creus que ets ignorant encara que siguis mes llest que qualsevol altre persona, sempre tindràs el desig de saber-nemes i mes, per això mai pararàs d’aprendre coses noves i sempre seràs mes llest, en canvi si creus que ja saps tot el que pots saber, deixaràs d’aprendre coses i el teu saber s’estancarà en un lloc sense progressar mai.


1.-El sentit de la curiositat, de la recerca, de meravellar-se amb el món, té alguna cosa que veure amb la filosofia?
Es clar, es la base de la filosofia, ser curiós, si no hoets no pots plantejar preguntes filosòfiques, i si no estan plantejades no pot haver-hi una resposta. La filosofia es tracta de plantejar preguntes de tota mena, encara que no puguem saber-ne la respost, així podem fer una suposició i plantejar-la com nosaltres vulguem.
2.-Com es començaria a ser savi segons el que diu aqeust text?
Acceptant la pròpia ignorància.
3.-Et recorda aquest fragmentalguna sentencia famosa d’un filòsof?
El ignorante es tan ignorante que no ve ni su propia ignorancia




1.- Aquí tens un exemple d’un prejudici molt estès en els nostres dies en el nostre àmbit local. Analitza’l i valora les raons exposades per tal de veure si es pot sostenir racionalment o no. Pot servir, doncs, la reflexió imparcial, per a desfer algun prejudici?
La persona aquesta queha nascut a Rute, esta molt orgullosa de ser d’allà, tan que creu que el seu poble natal es el millor lloc del món y que nomes pel fet de haver nascut allà, ja pensa que tothom hauria de néixer allà perquè ell va estar-hi molt bé. Sí.


1.-Abans fins i tot de la llibertat d’expressió, cal preocupar-se per ñ’autèntica llibertat de pensament. Explica la tesi del text en les teves paraules.
Diuque la gent vol ser lliure pensadora, es a dir, tenir el dret de pensar el que ells vulguin, tindre les idees que all mes li convenen o li agraden. Però tenir llibertat de pensar el que vulguem, no vol dir que ho haguem de dir; per exemple, podem pensar coses negatives sobre el rei o el govern, però no podem dir-ho, ja que ofendríem al monarca o al govern, i son els qui manen. L’any passat a ètica,vam veure un vídeo de Fernando Sabater en el que parlava d’això; deia que, òbviament, cadascú te dret a pensar el que ell vulgui, però no per això vol dir que sigui cert el seu pensament. Per exemple, una persona pot pensar que dos mes dos equival a disset, però no perquè ho pensi vol dir que sigui cert que dos mes dos equivalgui a disset.
2.-Per aprendre a pensar lliurement, cal esforç,exercici? Qui té vagància de pensar, pot ser menys lliure?
No, nomes has de pensar el que tu creus i ja està. No, just al contrari, si penses menys pots ser menys lliure perquè vol dir que vius sense tantes preocupacions.
3.- Reflexiona i fes un petit comentari sobre l’actual possibilitat democratitzada de dir qualsevol cosa en l’àmbit públic, especialment les que no aporten raons ni justificacions en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Excercici T2
  • cubo de 5*5*5
  • 5
  • 5
  • 5
  • 5
  • 5
  • 5

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS