Exercici voluntàri català

Páginas: 2 (404 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2013
1. Fes un recorregut i compara la llengua dels diferents mitjans de comunicació (ib3.com; rtvv.es; segre.com; elpuntavui.cat; vilaweb.cat...).
Després de fer un recorregut pels diferents mitjans decomunicació que utilitzen la llengua catalana, es poden contemplar clarament quines són les característiques de cadascun d’ells en funció del dialecte al qual pertany.

IB3 (Illes Balears):
-Utilitzen paraules pròpies del seu dialecte que en la resta no es fan servir. Per exemple, utilitzen doblers per referir-se a diners; al·lota per referir-se a noia; fondejar per referir-se a amarrar.
- Noutilitzen al davant paraules com migdia, mati, Exemples: divendres matí, dijous migdia.
- És propi de parlars baleàrics l’ús de l’article salat en els topònims que tradicionalment porten aquestesformes: sa Pobla, es Trenc...


RRTV (País Valencià):
- Fan servir paraules pròpies del seu dialecte. Per exemple, utilitzen xiquets per referir-se nens; faena per referir-se a feina; hui perreferir-se a avui; safanòria per referir-se a pastanaga; baló per referir-se a pilota.
- Són pròpies de l’àmbit restringit les formes este (pron. este, est) esta, eixe (pron. eixe, eix) -eixa, i les deplural estos - estes, eixos, eixes, característiques dels parlars valencians. Per exemple: Este repunt de les vendes és el segon augment interanual que es registra.
- És admissible la forma vore delverb veure. Exemple: Alguns, fins i tot, s'han acostat a la bocana del port per vore la maniobra d'entrada de la nau.


EL PUNT AVUI ( Bloc oriental català)
- Ús dels articles definits: el, la, els,la.
- Utilització de paraules pròpies diferents de la resta de dialectes. Per exemple: pilota, diari, diners, papallona, mirall...
-

BONDIA.CAT (Bloc occidental català)
- Fan servir paraulesque corresponen al seu dialecte. Per exemple, la paraula panís, correspon en el català central a blat de moro. Utilitzen la paraula periòdic per referir-se al que aquí coneixem com a diari. Granera,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Exercicios
  • Exercicio
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS