F06Fp8Yf

Páginas: 3 (541 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2012
1. Llegeix el text i respon les preguntes. ( 4 punts)

Despotisme il·lustrat

El Despotisme il·lustrat és la forma de govern característica a l'Europa del segle XVIII i que hom podria resumiramb la frase de "tot per al poble però sense el poble".
El segle XVII havia vist la consolidació del concepte de monarquia absoluta del dret diví, segons el qual el monarca és el governant absolutd'un país i només ha de retre comptes de les seves decisions davant déu. El monarca que millor exemplifica aquest concepte de la monarquia és Lluís XVI de França.
Trets comuns del despotisme il·lustratsón l'absolutisme centralitzador(no té res a veure amb l’actualitat), la racionalització de l'administració de l'Estat (legislació, impostos i funcionaris) i la reforma de l'ensenyament, orientatcap a les anomenades ciències útils i deslliurat del llast de la tradició. Cercaven la modernització econòmica, mitjançant la liberalització de la propietat i la creació de programes de desenvolupamentagrícola i industrial. Alhora, els monarques defensen les prerrogatives reials davant les de l'Església (lluita regalista). Els monarques il·lustrats justifiquen la seva autoritat proclamant-seservidors de l'Estat i del poble. Fan seves les idees d'igualtat de tracte davant la llei, la defensa dels drets i de la propietat.
El primer monarca a posar en pràctica aquestes idees va ser FredericII de Prússia. Va abolir el sistema feudal que lligava als serfs a la terra de per vida, i va crear una burocràcia estatal en mans de burgesos amb estudis, bo i desplaçant la noblesa.
. Quèvol dir la frase “tot per al poble però sense el poble”? (0.5)


. Proposa un títol diferent al text. (0.5)


. En aquesta època el rei tenia el poder total ? (0.5)
| |Cert

Fals



. De quin tipus de text estem parlant? Tria la resposta correcte. (0.5)


Text humanístic







Text explicatiu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS