Facl·Làcia

Páginas: 4 (894 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2012
FAL·LÀCIA

Una fal · làcia és un raonament incorrecte que aparentment sembla correcte. Que un raonament sigui fal · laç no implica que la seva conclusió sigui falsa. El que ho fa falç és laincorrecció del raonament en si. Tot raonament fal · laç és invàlid, és a dir que les seves premisses no garanteixen la veritat de la seva conclusió, però de vegades poden ser molt subtils i persuasives, ipot fer falta molta atenció per detectar-les.

Exemples de raonaments fal·laços:

Per crear un raonament vàlid es parteix d'una sèrie de premisses, mitjançant mecanismes vàlids, per arribar a unaconclusió. Un exemple de fal·làcia és aquest:

Premissa 1: Els gossos són bonics.
Premissa 2: L'Everest és bonic.
Conclusió: L'Everest és un gos.

La conclusió pot arribar a ser veritatde manera casual. En aquest cas podria haver-hi un gos al qual cridessin Doggy o Everest. Tot i que, encertant el raonament, continuaria sent una fal·làcia, ja que això no depèn de la conclusió, sinódel raonament en si mateix.

Ara, considerem la següent variant humorística de la fal·làcia de l'ambigüitat:

Premissa 1: Una hamburguesa és millor que res.
Premissa 2: Res és millor que lafelicitat eterna.
Conclusió: Una hamburguesa és millor que la felicitat eterna.

Però, generalment els raonaments fal·laços no són tant clars com els exemples anteriors. Molts d'ells involucrencasualitat. Altres utilitzen estratagemes psicològiques com l'ús de relacions de poder entre l'orador i l'interlocutor, crides al patriotisme, la moralitat o l'ego per establir les premissesintermèdies, que poden ser explícites o implícites, necessaries per al raonament. Normalment, les fal·lacies es troben en presumpcions no formulades o premisses implícites que no són sempre òbvies a primeravista.

Podem trobar diferents tipus de fal·lacies:

FAL·LACIES FORMALS:

Són els raonaments que tenen un estructura lògica però no vàlida. Són enganyosos ja que són semblants a formes vàlides...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS