Falete

Páginas: 9 (2216 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2012
Tema 8 Origen del catalanisme
Esta unit al renaixement de la cultura catalana, el renaixement es un intent de recuperar la consciència diferencial catalana, dins del corrent renovador d’Europa, el Romanticisme recupera la historia de Catalunya per datar el seu naixement, el naixement de Catalunya, succeeix en l’edat mitjana, els intel·lectuals que inicien la restauració catalana, son ToniBofarull i Víctor Badager. Aconsegueixen restaurar el 1r document escrit.
Els filòsofs Martí d’eixalà i Llorenç Barba són els que reivindiquen un esperit propi i diferenciat aquest esperit te un nom propi (el seny) un altre intel·lectual Manel duran i Bas es un advocat que defensa el dret català tradicional.
La llengua catalana havia decaigut sobretot en els nivells de la alta societat, la renaixenças’inicia l’any 1833 quan Bon Aventura Carles Aribau, va escriure Oda a la pàtria, l’any 1839 Joaquim Rubió i Ors com a pseudònim “lo gaiter del Llobregat” va publicar en el diari de Barcelona, poesia catalana, poc a poc la llengua catalana torna a utilitzar-se sobre el any 1859, reviuen els jocs florals (competició de poesia), participen intel·lectuals de prestigi, com Milà i Fontanals, JoaquimRubio i Ors, Joan Cortada, Marià Agulló (mariano), Antoni Bofarull, Víctor Balaguer, l’origen dels jocs florals és medieval, i al recuperar-lo s’utilitza un català antic, només utilitzat per minories, Federic Solé (1839-1845) escriu teatre català vulgar, en 1866 es quan el teatre Romea (on tan sols es fan obres en català els personatges del govern en la obra parlen castellà.
Anselm Clave, recullels cants populars per a no perdrels
En la premsa (1843) es publica “lo vertader català” y al 1865 “calendari català”. En el 1865 es publica “la campana de gràcia” i “ l’esquella de la torratxa”, en el 1871 comença a publicar “la renaixença” de la ma de Àngel Guimerà i dirigit per Àngel Guimerà i Aldabert, es el portaveu dels escriptors catalans.

Orígens del catalanisme

Els intel·lectualsdemanen la descentralització de l’estat, aquests son:
Joan Manè, Duran Bas i Joan Cortada.
Durant el sexemi democràtic el catalanisme esta a favor de l’autogovern amb Catalunya, molt avançat en el temps, molt lluny dels partits polítics, a l’any 1870 es va fundar la jove Catalunya va durar fins 1875.
Es una copia de la “jove italiana” a Itàlia es fa per unificar el país, Catalunya el que vol es unautogovern, aquesta jove Catalunya funda una revista, on diu les seves idees, en quan a la república, els catalanistes estan a favor de la república federal, perquè defensaria la cultura, i la política catalana.

Transformacions econòmiques i socials fins 1874

Espanya era un país endarrerit industrialment parlant, respecte de Europa a causa del retràs agrícola, perquè el mercat interior eslimitat i no genera prou demanda, en canvi, en Catalunya l’agricultura i el mercat interior es limitat i no genera prou demanda en canviar Catalunya l’agricultura i el mercat interior, possibiliten el desenvolupament de l’indústria tèxtil, cap a un mercat interior i cap a Cuba Puerto Rico, Filipinas. La indústria catalana necessita mesures proteccionistes per a desenvolupar-se. La xarxa ferroviàriacontribueix a connectar el mercat interior.
A Catalunya es desenvolupa el proletariat industrial, que treballarà amb dures condicions (12-24 hores diàries), això portarà a els treballadors a crear les primeres associacions, la AIT va introduir a Catalunya, les idees anarquistes i socialistes en el moviment obrer Español.

La població

El S.XVII la població Europea te una alta mortalitat iuna alta natalitat, i això provoca un estancament demogràfic, fins al S.XIX que es fa un canvi del model de l’antic règim a el model preindustrial, això implica reducció de la mortaldat catastròfica (evitar epidèmies guerres o fams) i disminueix molt la taxa de mortaldat, però les taxes de natalitat no disminueixen segueixen en un 30 i 40 % això fa que el creixement vegetatiu augmenti, Espanya...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Falete
  • falete
  • Falete
  • Cardoso y Faleto
  • falete
  • Falete
  • Teoria de la dependencia
  • Falete El Cantante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS