falta técnica?

Páginas: 7 (1713 palabras) Publicado: 30 de abril de 2013
1 la poesia dels trobadors
despres d'un segle i mig de manifestacions, el segle xiii significa la consolidacio del catala en textos en prosa en tota mena (litararis,historiografics,legals,homiletics).Encara que hi ha indicis que demostren l'existencia de algun tipus de literatura popular en vers des de mitjan segle xii, l'obra poetica entre els segles xi i xiii es escrita en una varietatartistica de la llengua occitana coneguda com a provençal i constitueix el corpus de la literatura trobadoresca
1.1Trobadors i joglars
es considera la poesia trobadoresca ,escrita en occita ,com el principi de la lirica moderna :escrita en romanç,es laica,cortesana i sotmesa a una tecnica formal ,el trobadors vivien en l'ambient de les corts feudals del sub de fraça, de la corona d'Arago i fins alnord de l'actual italia gracies al mecenatge dels senyors; Componien per escrit i musicaven els seus versos,la interpretacio era sempre oral i corria a carrec dels juglars.Aquella varietat de l'occita va ser la llengua poetica d emoda durant dos segles i va influir profundament en la literatura galaicoportuguesa,en la italia i els nostres poetes fins al segle xv.
Les vides o razos son breusnarracions de la vida dels trobadors.solen partir d'una anecdota coneguda ,ficticia o extreta directament dels versos,i basteixen una historia que funciona com a introduccio o marc d ella lectura dels poemes ;Guillem de Cabestany rossellones que va participar en la batalla de las navas de tolosa 1212.No hi ha cap indici que el relat tinga fonament en un fet real ,pero l'anecota va ser tan popularque la recolliren posteriorment els narradors italians de les primeres novel.les breus i tambe Giovanni Boccaccio en el Decamero.
1.2 L'amor cortes
El tema i la convencio mes influent es el de la relacions amoroses,especiament, el conegut amb el nom d'amor cortes o fina amor; es exposat amb un codi estetic que expressa els matisos d' una relacio amorosa entre el trobador (hom) i la dama (midons),que solia ser casada a la qual ret vassallatge i serveix cegament .La presencia del marit (gilos) i dels acusadors (lausangiers) planteja una amenaça pel als amants i cre situacions de tensio.Els poemes trobadorescos il.lustren aquestes relacions tan codificades.
1.3 La poetica trobadoresca
La lirica trobadoresca planteja un gran rigor en les formes metriques i compositives,Estils:-trobar ric.Esfonamenta en el domini formal i l'originalitat de les imatges -Trobar Claus.Basat en riquesa i la profunditat dels conceptes.Sol presentar una problemática moral molt acusada i usa fugures conceptuals com l'al.legoria. -trobar lleu.De tema lleuger,directe i emotiu, imita les formes populars i busca un public ampli.
Els generes estaven codificats segons la tematica ,el to i la metrica.Entre elsmes rellevants cal esmentar: -La canço,genere propi de l'expressio amorosa trobadoresca en el que el poeta lloa i idealitza la dama segons la casuistica de l'amor cortes. -El sirventes,poesia moralitzadora, d'atac personal o de propaganda ideologica - el plany,composicio destinada a lloar un gran personatge mort -la pastorel.la dialeg entre una camperola i un noble -l'alba,que canta eldesvetlament dels amants que s'han de separar despres d'haver passat la nit junts. -Altres generes son:El debat poetic,la dansa,la balada.
2 Ramon llull
la nostra historia literaria comença amb ramon llull.amb els unics precedents destacats del llibre dels feits i de la cronica de desclot.Llull genera una llengua tan moderna que es converteix en una de les mes evolucionades del seu temps. La faapta per a qualsevol tematica ,inclosos els ambits formals ,restringits al llati en aquell moment :l'academic,el religios o el filosofic.
Hi conflueixen la cultura cortesa d'influencia trobadoresca i el coenixement de la tradicio doctrinal cristiana, l'interes per la nova espiritulitat dels ordes mendicants i la familiaritat amb les altres religios contemporanies:.la jueva u la musulmana.
2.1...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fitxa Técnica Delitos y Faltas
  • Apelacion falta defensa tecnica
  • Faltas
  • falta
  • Falta de asesoria tecnica del campo mexicano
  • Las faltas
  • %Faltas
  • falta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS