families multiproblematiques

Páginas: 7 (1502 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013
INTERVENCIÓ AMB FAMÍLIES EN SITUACIONS DE RISC

Famílies multiproblemàtiques

El concepte de famílies multiproblemàtiques es va descriure per primera vegada al final dels anys 50 al Estats Units en relacionar la influència de la classe social en la salut mental. A partir d'aquesta anàlisi es va deduir que la problemàtica social marginal fa crèixer conductes de delinqüència, alcoholisme,drogodependències, abandonament d'infants i maltractaments.
Tots aquests aspectes caracteritzen i defineixen les famílies multiproblemàtiques.

Què són les famílies multiproblemàtiques?

Característiques
No és fàcil definir de manera precisa i exhautiva aquest concepte. Tot i això, podem enumerar una sèrie de trets distintius que, sols o combinats, ens aproximen al concepte:

L'existènciade comportaments problemàtics o alteracions psicosocials en un o més membres de la família.
La incapacitat dels pares per assumir la seva funció o el deteriorament de la cura filial, tant pel que fa a les necessitats bàsiques com a les afectives i emocionals.
En aquests casos els fills tenen problemes d'adaptació, ja que no se senten ni estimats ni valorats pels seus pares o fins i tot sesenten utilitzats o rebutjats.
El deteriorament de la relació conjugal, en la qual no hi ha equilibri en els intercanvis, tant materials com de tasques o emocionals.
La incapacitat per exercir les funcions corresponents dins la unitat familiar i per tirar endavant les accions necessàries per assegurar el desenvolupament funcional i emocional de la vida familiar.
La persistència de situacionsdesestructuradorres com ara l'alcoholisme o la drogoadicció en l'entorn familiar, la delinqüència d'un o més membres, la prostitució.. etc.
Maltractaments físics o psíquics i abusos sexuals.
Situacions estructurals de desocupació amb dificultats d'inserció a causa de desaventatges personals i socials.
Entorn poc propici i, en molts casos, desconnexió de la família extensa o relacions moltproblemàtiques amb aquesta.
Falta d'objectius de futur.
La dependència dels serveis i professionals externs. En la majoria dels casos no hi acudeixen voluntàriament, ja que no solen reconèixer les seves mancances.



Context
En general el nivell social, cultural i econòmic acostuma a ser baix o molt baix, tot i que no sempre s'ha de donar aquesta condició.

Sovint aquestes famílies derivend'altres famílies amb una problemàtica similar o bé perquè han patit llargs processos d'institucionalització, on els seus membres acostumen a presentar comportaments també problemàtics a causa de la manca de competències socials i de mitjans econòmics.

La desorganització econòmica i vivencial acostuma a ser una constant d'aquestes famílies.
- En l'habitatge no hi sol haver habitacionsdestinades als infants i separades de les persones adultes ( pot facilitat relacions sexuals entre parents);
- No es segueixen pautes d'horaris ni rituals (es pot menjar a les 3, a les 5 o 6 de la tarda);
- Els seus membres no tenen espais privats que permetin mantenir un cert ordre o que facilitin el desenvolupament de la identitat personal (1 armari, 1 llit o 1 prestatge d'ús individual).L'economia domèstica, sol ser molt difícil determinar la naturalesa i la quantitat dels ingressos, de les despeses o de les necessitats més immediates, que sovint es confonen amb objectes molt desitjats, molt cars i poc necessaris.
En molts casos els ingressos provenen de subsidis o s'obtenen de manera il·legal i es solen invertir de manera diferent segons que els administri una dona (per despesesfamiliars) o un home (per despeses d'ell mateix).


Configuració de la família multiproblemàtica
A partir de la reconstrucció de la problemàtica, l'estructura i la història familiar, podem distingir quatre configuracions bàsiques de famílies multiproblemàtiques:

El pare perifèric
La parella inestable
La dona sola
La família petrificada

Pare perifèric
El pare es caracteritza pel paper...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atenció a les famílies multiproblemàtiques
  • Famílies Multiproblemàtiques
  • familia y "familia"
  • La familia
  • La Familia
  • La Familia
  • La familia
  • La familia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS