Família I Escola

Páginas: 5 (1133 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2012
PAC 1:


1.- Descriure les funcions bàsiques de la família relacionades amb la infància que s'expliquen en el mòdul didàctic  « Les pràctiques educatives familiars ».
Segons la lectura realitzada n’hi han quatre funcions bàsiques que la família ha de desenvolupar:
✓ La família és el primer agent socialitzador. La seva funció es la de socialitzar a l’individu en relació amb els valorssocialment constituïts. Aquest procés s’aprèn mitjançant el contacte, d’aquesta manera el procés d’aprenentatge social implica sempre tenir relacions socials. Les formes de relacionar-se no s’aprenen igual en totes les famílies i són les de les classes socials afavorides (més cultura i més mitjans econòmics) les més facilitades per a proporcionar aquest aprenentatge maneres de parlar, estratègies,maneres d’interactuar, d’escriure, de vestir-se...). Per tant, podem dir que la família són les primeres persones amb qui l’infant tindrà contacte, així imitarà i anirà formant la seva identitat. A més, juntament amb l’escola són els dos agents socialitzadors més eficaços, els responsables de transmetre cultura i valors.
✓ Les famílies han de donar suport als infants en la seva evolució, elshan de controlar i ajudar en el procés d’escolarització. D’aquesta manera, han d’intentar evitar discrepàncies i han d’arribar a acords entre els diferents contextos de desenvolupament dels infants; tots han d’anar en la mateixa línia. La influència dels pares és molt important, durant molts anys han de guiar l’aprenentatge i amb ells aprendran a comprendre i valorar globalment la tasca, lesdificultats i els obstacles que hi pot trobar l’infant.
✓ La família ha d’oferir cura dels infants, els han de protegir i han de fer que tinguin una subsidència digne (alimentació, domiciliaritat, vestimenta, sanitat, seguretat física...).
✓ Ha d’haver una funció de recolzament i de protecció emocional; d’ajuda i de suport per tal que arribin a ser persones emocionalment equilibrades, capacesd’establir vincles afectius positius i respectuosos amb els altres i amb ells mateixos. Aquesta funció s’anirà obtenint amb el respecte mutu, la confiança i l’afecte entre els membres familiars. A més, caldrà que la família ajudi a corregir els erros i donar els consells adequats, incentivar l’esperança i


2.- Identificar quines són les necessitats de les famílies actuals en relació al complimentde les seves funcions tenint en compte els canvis socials i culturals més importants, principalment els canvis en les estructures familiars i les especificitats de les famílies amb fills/es amb condicions personals de risc biològic i/o social.
Actualment, les famílies necessiten més temps per poder dedicar als seus fills, ja que aquests tal i com he esmentat anteriorment necessiten una protecciói un recolzament moral continu, les famílies els han d’atendre i han d’estar per ells. Amb la incorporació de la dona al treball aquest fet se’ls fa realment difícil, tant pares com mares passen moltes hores fóra de casa; d’aquesta manera molts dels infants són educats i protegits pels seus avis, tiets, cosins...Avui dia la conciliació de la vida familiar i laboral es realment complicada. D’unabanda, pel que fa a les criatures menors de 3 anys, cada vegada té més importància i han de recórrer a les escoles bressol. D’altra banda, és un problema el fet de poder concordar els horaris laborals amb els horaris escolars. Així, els avis i àvies juguen un paper molt importat en l’educació dels seus fills/es. Fins i tot, les activitats extraescolars són un recurs per aquelles famílies quetreballen. Per tant, aquest canvi social (incorporació de la dona la treball) ha modificat notablement els contextos de vida de la infància.
A més, la tipologia familiar s’ha diversificat enormement. S’ha passat de famílies extenses a famílies nuclears i han crescut les famílies reconstituïdes i les famílies monoparentals. D’aquesta manera, ha disminuït el nombre de persones i amb això ha minvat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Família i comunitat escolar : una perspectiva psicoeducativa
  • Participación de la familia en el ámbito escolar
  • Investigación familia y rendimiento escolar
  • La influencia de la familia en el rendimiento escolar
  • Liderazgo escolar, institucional y familiar
  • Diagnostico familiar en el contexto escolar
  • Automedicacion familiar y escolar
  • Fracaso escolar familia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS