Fases de l'Estat del benestar

Páginas: 3 (607 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2013
FASES DE L’ESTAT DEL BENESTAR (EB):

1. Principis de l’EB (1880 – 1930):
Idea que allò que assegurava la família i les institucions religioses ara ho comença a assegurar l’Estat.S’estableixen nous mecanismes de l’EB, sobretot, en els mecanismes de la seguretat social (SS).

Això es produeix per la pressió de determinats sectors socials i el procés d’universalització del vot.

L’inicid’aquesta etapa es remunta al voltant del 1880 amb BISMARCK a Alemanya. Amb processos com la composició d’una SS, pensions, assegurança pública..., deixen de ser un privilegi per a conformar-se com adret.

Evoluciona en aquest lloc pel sorgiment de grups obrers forts i ben organitzats. Així, el món laboral és el tema principal de l’inici de l’EB per la pressió obrera.

2. Fase experimental(1930 – 1950):
L’EB es desenvolupa de manera desigual segons el país, però es va extenent.

Així, es genera la idea de que l’Estat ha de ser de dret, però també social. Per tant, no sols són perllei sinó també un ESTAT SOCIAL, algunes constitucions recullen aquest fet com la República de Weimar (1919 – 1933) a Alemanya com la República espanyola (1931 – 1939).

Malgrat tot, el cos centrald’aquesta fase es realitza als Estats Units amb el bloc de polítiques social que aporta el New Deal per part de Franklin D. Roosevelt per tal de pal·liar les conseqüències del crack del 29.
El crackdel 29 canvia la concepció d’Estat. El capitalisme lliure crea una crisi de mercat en fallida important en un procés de depressió que Roosevelt intenta pal·liar amb el seu paquet de polítiqueseconòmiques de caire social els efectes negatius del capitalisme salvatge i la depressió del moment. Aquest fet, promou la fugida de l’Estat liberal i l’Estat social.

També, al Regne Unit es realitzal’informe BEVERIDGE, en el que s’afirmava que calia assentar les bases d’un EB amb polítiques socials que anava lligada a aconseguir la plena ocupació.


3. Fase de consolidació (1950 – 1973):...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Objectius de l'estat del benestar
  • Problemes i possibles solucions de les tres grans polítiques fiscals de l’estat del benestar
  • Estat de benestar
  • Estat De Benestar
  • l'administració de l'estat
  • l'administració de l'estat
  • fases
  • Fases y Estado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS