fdbabad

Páginas: 2 (384 palabras) Publicado: 24 de enero de 2015
ELS SOFISTES
Aparició
El terme sofista designa un moviment intel·lectual que va sorgir a Grècia al segle V aC.
L’aparició d’aquest moviment s’explica dins de l’evolució interna del pensamenthel·lènic. Els sofistes eren mestres del saber que van aparèixer en un moment de crisi en el món grec: la que significa el pas d’un període de preocupació cosmològica a un altre de preocupacióantropològica.
Hi ha, però, una altra explicació que atén a les causes històriques, que potser ho explica més clarament. El contacte amb els pobles d’Orient i la necessitat de formar una consciència nacional faque les masses irrompin a la vida pública. Això fa que alguns tipus de coneixement siguin més buscats que no altres. La necessitat de saber com convèncer i, encara mes, de refutar l’adversari,s’imposen a l’afany de la recerca de la veritat i de bastir racionalment un univers harmònic.
Importància
La importància del moviment dels sofistes i la demostració que els seus plantejaments no erentrivials, es veu en la continua polèmica que Sòcrates i Plató van mantenir amb ells. Es tracta d’un moviment que assoleix gran popularitat, més per ells mateixos que no per la ciència que posseïen: és elprimer cop que el pensador, l’intel·lectual, esdevé una força social.
Valoració
Només Plató sembla haver valorat clarament de forma pejorativa els sofistes, posició reforçada per Aristòtil que vaescriure que la sofística és una saviesa aparent. Seguint Plató, molts filòsofs i també historiadors de la filosofia han jutjat els sofistes negativament. L’accepció usual de sofista –aquells que produeixargument aparent (i normalment embolicats) per defensar una proposició falsa, i, també, el que està disposat a defensar qualsevol proposició, sigui vertadera o falsa- dóna testimoni de la llargainfluència platònica.
No obstant aquesta valoració pejorativa, fins al final del món antic va prevaldre el sentit del terme sofista com a mestre o savi.
Alguns autors contemporanis han destacat els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS