Fe i raó

Páginas: 14 (3480 palabras) Publicado: 8 de enero de 2011
Tema 1: Fe i raó: una relació problemàtica?

A) Per a començar-ne a parlar:

1. Què et suggereix el debat sobre fe i raó?
Lo que em suggereix es que són dues dimensions que o han de separar-se ni contraposar-se, sinó que han d’estar unides. Com va citar l’Esther Busquets a la presentació de l’assignatura “Creure per comprendre” i “comprèn per creure”. (Afirmacions de Sant Agustí).

2.Creus que en alguns àmbits de la teva vida personal o de la vida social es manifesta d’una manera especialment intensa un dilema fe-raó? En quins?
La meva resposta es SI.
En la vida personal es manifesta per exemple en la família, en el meu cas en l’educació de les meves filles, per un costat a vegades penso que la raó esta per sobre de la Fe a l’hora dels estudis, de jugar amb elles,d’educar, però sempre arribo a la mateixa conclusió, que sense la Fe de Déu cap de les coses té raó, es com una manera de complementar les meves tasques com a pare. La meva conclusió es que la raó sempre te que anar acompanyada de la fe sinó no té sentit.
I en la vida professional em passa el mateix, tots els projectes que començo, els començo amb una raó coherent i meditada però sempre els tinc quecomplementar amb aquesta Fe que es la que e dona forces per continuar endavant, donant gràcies a Déu.

3. D’entrada, et sembla que la relació entre la raó i la fe ha de ser conflictiva, harmoniosa...? Per què?
Com deia la primera pregunta, per mi la raó i la Fe ha de ser harmoniosa, per mi l’harmonia entre la Fe i la raó vol dir que Déu es a prop nostre. Està sempre present en aquet camí dela vida, es a prop de la nostre raó i de la nostra vida. Per a mi la raó i la Fe sempre van de la ma de Déu. Com deia Sant Agustí “Ens féreu, Senyor, per a vós i el cor nostre resta inquiet mentre no reposa en Vós” (I,1,1).

4. Quin és o hauria de ser l’objecte d’una reflexió entorn les relacions entre fe i raó?
Home per mi l’objecte d’una reflexió entorn amb la relació entre Fe i raó seriaen que els homes/dones som un gran enigma. Qui es lluny de Déu també es lluny de si mateix i només por trobar-se a si mateix si es troba amb Déu.
Jesús canvia la nostre vida com canvia la d’aquells que , en qualsevol temps, tenen la gràcia de trobar-se amb ell. Per això sempre els homes busquem una racionalitat, una raó, es a dir, de la veritat i això a vegades ens fa deixar de costat la Fe ies el moment en que Déu s’allunya i no podem caure amb aquesta situació si no la veritat la tenim que reforçar sempre en la Fe de Déu.

5. Segons el teu parer, què vol dir “raó” i què vol dir “fe”?
Raó es la veritat racional que els homes/dones busquem en el nostre dia a dia en el significat de les coses.
Fe es la proximitat a Déu amb el nostre cr i amb la nostre vida diària.

B)Llegeix i reflexiona sobre els textos següents.

M. De UNAMUNO, Del sentimiento tràgico de la vida (1913) OC-VII, p. 139 i 169, Madrid, Escelicer, 1967.

Y vuelven los sensatos, los que no están a dejarse engañar nos machacan los oídos con el sonsonete de que no sirve entregarse a la locura y dar coces contra el agijón, pues lo que no puede ser es imposible. “Lo viril –dicen– es resignarse a lasuerte, y pues que no somos inmortales, no queramos serlo; sujuzguémonos a la razón sin acongojarnos por lo irremediable, entenebreciendo y entristeciendo la vida. Esta obsesión –añaden- es una efermedad.” Enfermedad, locura, razón... ¡El estribillo de siempre! Pues bien: ¡no! No me someto a la razón y me revelo contra ella y tiro a crear, en fuerza de fe, a mi Dios inmortalizador y a torcer con mivoluntad el curso de los astros, porque si tuviéramos fe como un grano de mostaza, diríamos a ese monte: “Pásate de ahí”, y se pasaría, y nada nos sería imposible (Mat. XVII, 20).
[...] Mas de estos que dicen no necesitar de fe alguna en vida personal eterna para encontrar alicientes de vida y móviles de acción, no sé qué pensar. También un ciego de nacimiento puede asegurarnos que no siente...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • GUIA I QÜESTIONARI Les Veritats De La Raó
  • santa fe i y ii
  • Coneixement, experiència i raó
  • algo rao
  • el rao
  • 2 del M dulo I La fe cristiana y la UIPR
  • Fe i Paciencia
  • Fe y Razón Cap I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS