fefe

Páginas: 2 (448 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2014
1.2. LA RENAIXENÇA LITERÀRIA I CULTURAL
La Renaixença fou un moviment cultural que va sorgir a la dècada del 1830 per reivindicar l’ús públic i literari de la llengua catalana. Autos com CarlesAribau i Joaquim Rubió i Ors van marcar l’inici de la Renaixença amb el redescobriment de la idea de pàtria i l’assimilació d’aquesta amb la llengua materna. Els Jocs Florals, creats pels principalsiniciadors de la Renaixença, van ser la institució cultural que va fer conèixer el moviment entre la gent i la que va estimular els poetes a escriure en la seva llengua.
2.2. EL FEDERALISME
Es vainiciar de la mà del republicanisme, al 1868, amb l’aparició del Partit Republicà Democràtic Federal, partit que va ser especialment significatiu a Catalunya rebent suport de la petita burgesia.
FrancescPi i Maragall, sostingué que Espanya era una nació que havia de garantir plena participació dels ciutadans. En conseqüència, defensava que l’Estat federal espanyol havia de ser el resultat de la unióvoluntària dels diferents pobles o regions de la Península.
L’any 1869 un grup de federals catalans (entre ells Valentí Almirall), van signar el Pacte Federal de Tortosa que era un acord per impulsarun Estat federal espanyol que tingués en compte la realitat històrica de l’antiga Corona d’Aragó.
La caracterització de com havia de ser un Estat federal es va concretar durant la proclamació de laPrimera República i es va fer efectiva amb la Constitució del 1873 però les dissidències van fragmentar el partit.
Josep M. Vallès i Ribot, principal referent del federalisme a Catalunya, va proposarla redacció d’un projecte de Constitució de l’Estat Català dins la Federació Espanyola (1883) on Catalunya es dotava d’unes corts sobiranes i d’un govern amb àmplies competències.
El nou programa nova ser compartit pel conjunt del partit federal i Pi i Maragall va reformular el projecte a nivell espanyol accentuant la reforma agrària i les reivindicacions dels treballadors industrials.
3.2....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fefe
  • fefe
  • fefe
  • fefer
  • fefe
  • Fefe
  • FEFER
  • fefe

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS