Feixisme Nazisme 2GM

Páginas: 7 (1549 palabras) Publicado: 23 de abril de 2015
Feixisme:
Ideologia i model polític que va sorgir a Europa durant el període d’entreguerres (1918-1939) a Itàlia i Alemanya i que més tard es va expandir en llocs com Espanya o Japó.
Es basa en un règim totalitari on es nega qualsevol llibertat, hi ha un nacionalisme radical que comporta un gran exalçament de l’Estat, hi ha un gran sentiment militarista i una gran persecució a l’oposició, culteal líder, una manipulació de les masses i un rebuig cap a les democràcies i el comunisme.
Creixement del feixisme:
- Democràcia Parlamentària (Gran Bretanya i França)
- Comunisme (URSS)
Durant l’etapa d’entreguerres a Europa només hi havia aquests dos sistemes polítics.
Al principi, els grups feixistes eren molt minoritaris i no se’ls prenia seriosament, però van tenir un creixement sorprenent.La causa del seu creixement va venir perquè es van saber presentar com la solució davant les masses. Ells afirmaven que eren l’alternativa bona a una democràcia decadent i a un socialisme que només presentava la dictadura del proletariat. Un altre aspecte important d’aquest creixement va ser el finançament que van rebre de la burgesia.
LA ITÀLIA FEIXISTA:
Causes de l’ascens:
- La crisi econòmicadel període d’entreguerres.
+ Atur + Inflació = Augment dels preus i salaris iguals = Disminució capacitat adquisitiva = Classe mitjana i capes populars empobrides = Nivells de vida baixos
- La conflictivitat social.
Als anys 20 hi ha un gran malestar social per la situació econòmica i fa que es produeixin vagues, protestes i ocupacions de terres.
- La inestabilitat política.
Partit PopularItalià (Partit conservador)
Partit Socialista Italià Giacomo Matteotti
Molts canvis de govern en poc temps (6) i formació d’una coalició de partits lliberals.
La democràcia parlamentària estava en crisi i la gent estava farta dels partits tradicionals, necessitaven un govern dur i fort i els feixistes es van presentar com aquest govern que necessitava Itàlia.
- La por a una revolució comunista.
Laburgesia tenia por a que es produís una revolució bolxevica i per això va donar suport al partit feixista.
- La humiliació Italiana.
Hi havia una frustració de la gent per què les terres irredemptes (Trentino, Ístria, Fiume...) encara no havien sigut recuperades.
El partit feixista va prometre recuperar-les.
- La creació del partit feixista.
L’any 1919 Mussolini va fundar els Fasci Italiani diCombattimento, un moviment que agrupava antics combatents de la guerra i que atacava contra partits i organitzacions d’esquerre. El novembre de 1921, va transformar aquest moviment en un partit polític, el PNF.
Al principi, no tenien gaire suport de les masses, però si de la burgesia i va rebre ajut finançer de la Confindustria, cosa que el va ajudar a créixer.
L’arribada al poder:
L’agost del 1922,les forces d’esquerra van convocar una vaga general i els feixistes van donar un últimatum al govern. Si no aturaven la vagaa, ells substituirien l’Estat.
El govern no va ser capaç d’aturar la vaga i els esquadristes/camises negres la van boicotejar mantenint el servei de correus, trens, autobusos... guanyant-se la simpatia de la classe mitjana i de la burgesia.
L’octubre de 1922 es va produir lamarxa sobre Roma, on els camises negres, que tenien la simpatia de les forces armades, van ocupar els edificis públics de Roma i a controlar les institucions i comunicacions.
Per evitar-ho, el govern va voler programar un Estat d’excepció, però que el rei Victor Manuel III va rebutjar i el govern va dimitir. El 30 d’agost, Victor Manuel III li va entregar el poder al partit feixista.


Durant elsanys 1922 i 1924, el partit feixista, que s’havia unit amb el PP, va dirigir el partit polític de manera democràtica, però després de l’assassinat de Matteotti, ja va convertir Itàlia en una dictadura feixista i es va silenciar l’oposició
Matteotti era un diputat socialista que va denunciar els crims dels feixistes i el frau de la seva arribada al poder.
La dictadura feixista:
El règim...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Feixisme i nazisme
  • Diferencies i semblances del feixisme i el nazisme
  • El Feixisme I El Nazisme
  • 2GM
  • Feixisme
  • FEIXISME
  • Nazismo
  • NAZISMO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS