Feixisme i ii guerra mundial

Páginas: 9 (2086 palabras) Publicado: 26 de enero de 2011
DEMOCRÀCIES I TOTALITARISMES (1918-1939)

Vocabulari
* Gulag: Campaments de treball correctius.
* Stalinisme: Etapa política a la Unió Soviètica caracteritzada pel poder personal i dictatorial del seu màxim dirigent, Stalin.
* Bolxevització: Terme que expressa el temor que a Itàlia es produiria una situació semblant a la que van crear els bolxevics a Rússia amb la Revoluciód’Octubre.
* Terres irredemptes: territoris no annexats a Itàlia durant la unificació del segle XIX.
* Weimar: Ciutat d’Alemanya on es va elaborar la constitució que va donar lloc a la nova república alemanya.
* Espartaquistes: Revolucionaris alemanys, que agafaven el nom d’Espàrtac, dirigent de la revolta d’esclaus més important a Roma.
* Partit Nazi: Abreviatura de Nacionalsocialismealemany (NSDAP).
* SA: Secció d’Assalt. Tropes de xoc del partit nazi fins al 1933. Grup paramilitar, exercit paral·lel.
* SS: Grup de protecció del Führer. Cos paramilitar que obeïa directament a Hitler.
* Gestapo: Policia secreta oficial encarregada de la repressió.
* Nacificació: Procés pel qual el conjunt de les estructures socials, econòmiques, polítiques o culturals van acceptari adoptar els principis ideològics propis del nazisme.
* Antisemitisme: Contrari als semites, terme amb el qual es designa la població jueva. En les seues posicions més extremes, l’antisemitisme va propugnar la desaparició del poble jueu.
1. Què factors afavoriren la pujada dels totalitarismes en el període d’entreguerres?
· La crisi econòmica: la situació general a Europa després de la Iguerra Mundial va empitjorar encara més després del Crack del 29.
· El triomf de la Revolució Socialista bolxevic a l’URSS posa en guàrdia la classe obrera de tot el continent i estimula els seus desitjos revolucionaris. Les classes dirigents se senten amenaçades per les demandes del proletariat i tenen por a l’expansió del comunisme.
2. Què és el feixisme?
· És un moviment polític, fundatper Benito Mussolini a Itàlia, i que actualment s’utilitza com a sinònim de partit o grup violent i autoritari que es caracteritza pel seu caràcter antidemocràtic. Té diversos components:
a) Políticament: És autoritari, violent, nega els principis d’igualtat, el sufragi, la sobirania popular i la separació de poders. Està dirigit per un líder carismàtic. També es basa en l’exaltació de l’Estati un nacionalisme extrem.
b) Socialment: El feixisme defensa una societat antigualitària, dominada per una elit dirigent. Es caracteritza per un racisme extrem que constitueix l’element bàsic per garantir la unitat de l’Estat. És profundament masclista, relega la dona a les tasques tradicionals (educació dels fills, religiosa i la llar).
c) Econòmicament: Es caracteritza per una fortaintervenció de l’Estat. Per a aconseguir-ho defensa la autarquia com a model econòmic (es basa en la autosuficiència econòmica).
d) Culturalment: S’oposa al sentiment nacionalista, i defensa el fanatisme, la obediència i el sacrifici.
3. Com aconseguiren arribar al poder Mussolini i Hitler?
ITÀLIA
· En 1919, Mussolini funda el Fasci di Combattimento (Grup de combat), que es transforma en1921 en el Partit Nacional Feixista, format per grups descontents social i políticament i per la petita burgesia. Les esquadres feixistes iniciaren una etapa de càstig contra els polítics, ajuntaments i diaris esquerrans.
· Mussolini va accedir al poder amb l’anomenada Marxa sobre Roma (8 Octubre 1922), quan els “camises negres” (esquadres feixistes) ocuparen els edificis públics de la capital.
·La monarquia de Victor Manuel III i l’exèrcit van ser fonamentals en l’entrega de poder al Duce. L’establiment de la dictadura no es immediata, si no què és el resultat d’un procés de reducció de llibertats entre 1922 i 1924.
· La popularitat del règim feixista es va basar en :
* Els pactes de Letrán (1929)que solucionà “LA QÜESTIÓ ROMANA” (el no reconeixement del papa al 1870 a l’Estat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • I Y Ii Guerra Mundial
  • I y ii guerra mundial
  • I y II Guerra mundial
  • I y II Guerra Mundial
  • Resumen I y II Guerras Mundiales
  • I Y II GUERRA MUNDIAL INFORME
  • Feixisme i segona guerra
  • I y ii guerra mundial: lo peor que pudo suceder

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS