Feixisme

Páginas: 11 (2697 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2012
1.- Coneixement de la Cronologia del tema.
L’any 1919 es va dur a terme el Tractat de Versalles en el qual Alemanya va perdre totes les seves colònies, va haver de cedir territoris i es va veure obligada a pagar fortes reparacions de guerra. França juntament amb els països vencedors van culpar a Alemanya de la Primera Guerra Mundial. Es va iniciar la República de Weimar. Aquell mateix any es vainiciar la Revolea Espartaquista dirigida per comunistes alemanys. A Itàlia es va fundar el partit feixista “Els Fasci di Combattimento” encapçalat per Benito Mussolini.
A l’octubre del 1922 es va produir la marxa sobre Roma de Mussolini, gràcies a això Mussolini va accedir al poder.
Un any més tard, al 1923, els francesos van ocupar la conca del Ruhr i arran d’això es va produïr unahiperinflació a Alemanya.
Al 1924 es crea el Pla Dawes d’ajut a Alemanya.
L’any 1926 Alemanya ingressa a la Societat de Nacions.
El 1929 es van signar els Pactes de Laterà entre l’Esglèsia catòlica i l’Estat italià. El Crack del 29 va afectar greument el sistema financer d’Alemanya; com a conseqüència l’atur es va disparar.
Al 1931 es va decidir posar fi a les reparacions de guerra alemanyes.
Un any méstard es van celebrar les eleccions presidencials. Els nazis van obtenir el 37% dels vots, però Hindenburg (president alemany) i Bruning es van repartir el poder. Hitler a les eleccions del 5 de març no va obtenir majoria absoluta i es va haver d’ajuntar amb el Centre Catòlic.
Al 1933 Hitler va pactar amb Von Pappen i Hindenburg va entregar la cancelleria a Hitler. En ple procés electoral es vaproduir l’incendi del Reichstag. Es va iniciar la persecució dels jueus.
Al 1934 Hitler proclama el 3er Reich a Alemanya. Aquell mateix any a Itàlia es va iniciar la política autàrquica. Primer pla econòmic alemany.
L’any 1935 Alemanya inicia una fase de rearmament. Hitler va declarar nul el Tractat de Versalles. Les lleis de Nuremberg priven als jueus de la nacionalitat alemanya. Invasióitaliana d’Etiòpia davant d’Europa.
Al 1936 es van celebrar els Jocs Olímpics a Berlín i es va crear el segon pla quadriennal alemany on es donava prioritat a l’autarquia i al rearmament.
L’any 1938 s’annexiona Alemanya als Sudets i Àustria. Aquell any es va fer la Nit dels Vidres Trencats, durant la qual es realitza un programa contra els jueus, les seves prioritats i sinagogues. A inicis de la guerraqueden 180.000 jueus a Alemanya.
El 1939 es produeix la invasió de Polònia, l’1 de setembre inicia la 2ª GM. Els Alemanys prenen bona part d’Europa . Itàlia invaeix Albània, Mussolini proclama a Victor Manuel III rei d’Albània.
El 24 de juny de 1943 a Itàlia es reuneix el gran consell feixista on retiren la confiança a Mussolini. Aquest és deposat el 25 de juny i després va ser empresonat.2.- Explica les conseqüències de la Primera Guerra Mundial a nivell europeu.
La victòria dels estats democràtics en la Primera Guerra Mundial va provocar que els imperis autoritaris es desmembressin i que naixessin nous països que es van convertir en repúbliques i adoptaren règims polítics d’un caire liberal i parlamentari. Als països d’Europa Occidental es va implantar la democràcia. El sufragiuniversal masculí es va implantar a Gran Bretanya i a Itàlia. Anglesos i francesos van adoptar la jornada de vuit hores i es van ampliar les prestacions per atur o malaltia.
A l’Europa del 1920 es van viure unes circumstàncies econòmiques difícils. Es va produir una inflació altíssima i els preus es van triplicar o quadruplicar. Moltes empreses van haver de tancar i això va augmentar l’atur. Lacrisi de 1929 va acabar de complicar la situació econòmica.
Tot això va desembocar en una greu crisi social. El 1919 i el 1920 es van produir vagues a la Gran Bretanya, a França, a Alemanya, a Itàlia... Les mobilitzacions van ser durament sufocades per la policia i l’exèrcit. Tot això va fer que la població agafes més rancúnia cap a les democràcies.


3.- Defineix en què consisteixen el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FEIXISME
  • Característiques del Feixisme
  • feixisme
  • Feixisme
  • Feixisme
  • feixisme
  • Feixisme
  • Que és el feixisme?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS