Feltrks

Páginas: 24 (5858 palabras) Publicado: 28 de abril de 2015






ACTIVITATS FILOSOFIA
3r trimestre






Arantxa Ardizzi Farrais
Filosofia
2bC

1. El mètode de Descartes
TEXT:
“i com que la munió de llei serveix molt sovint de disculpa als vicis, tenint en compte que un Estat es regeix molt millor si poques però molt estrictes observacions, així també, en comptes del gran nombre de preceptes que enclou la lògica, vaig creure que en tindriaprou amb els quatre següents(...)
El primer consistia a no admetre res com a veritable que no sabés de manera evident que ho era, és a dir, evitar amb tota cura la precipitació i la prevenció i no comprendre en els meus judicis, sinó allò que es presentés al meu esperit tan clarament i tan distintament que no tingués cap motiu per posar-ho en dubte.
El segon, a dividir cadascuna de lesdificultats que examinés en tantes parts com fos possible i en tantes com requerís la seva millor solució
El tercer, a conduir ordenadament els meus pensaments, començant pels objectes més simples i fàcils de conèixer, per anar ascendint a poc a poc , com gradualment , fins al coneixement dels més compostos , i suposant un ordre fins i tot en aquells que no es precedeixen naturalment elsuns als altres.
I el darrer, a fer en tot enumeracions tan completes i revisions tan generals que estigués segur de no ometre res”
( René Descartes. Discurs del mètode )
1-Subratlla l’ enunciat que correspon a cadascuna de les regles.
Regla 1: No admetre res com a veritable que no sabés de manera evident que ho era,(..) sinó allò que es presentés al meu esperit tan clarament i tan distintamentque no tingués cap motiu per posar-ho en dubte.
Regla 2: Dividir cadascuna de les dificultats que examinés en tantes parts com fos possible i en tantes com requerís la seva millor solució.
Regla 3: Conduir ordenadament els pensaments, començant pels objectes és simples i fàcils de conèixer, per anar ascendint a poc a poc fins al coneixement dels més compostos,i suposant un ordre fins i tot enaquells que no es precedeixen naturalment els uns als altres.
Regla 4: fer enumeracions tan completes i revisions tan generals que estigués segur de no ometre res.


2. Justifica per què la primera regla correspon a la intuïció i, les altres, a la deducció.
La primera regla, la de l’ evidencia és acte de la intuïció perquè ve definida per la claredat i la distinció. “Clar” per Descartes ésallò que és present a la ment o esperit; mentre que “distint” és allò que es precís i diferenciat. És a dir, una idea clara és aquella que no es confon amb altres idees, i distinta. Aquestes naturales les captem per la intuïció que és la capacitat natural d’ entendre les “naturaleses simples” que no tenen cap possibilitat d’ error.
Descartes defineix intuïció com “ Un concepte de la ment pura iatenta , tan fàcil i distint que no resta dubte algun sobre el que pensem, és a dir,un concepte no dubtós a una ment pura i atenta que neix de la sola Raó, i és més cert que la deducció mateixa”
En canvi, les altres regles, corresponen a la deducció perquè descobreix i recorre a les connexions que emergeixen de les naturaleses simples.
La segona regla divideix cadascuna de les dificultats queexaminem en tantes parts com fos possible i necessari per a la millor resolució. La tercera regla és producte de la deducció, és l’ operació per la qual s’ infereix una cosa d’ una altra. La deducció funciona com una cadena d’ intuïcions aïllades que es relacionen entre elles. Dividides les dificultats , trobades les naturaleses simples, cal aplicar la síntesi : la deducció consistent en“conduir en ordre els pensaments , per ascendir a poc a poc, com per graus, fins al coneixement dels més compostos. El propòsit d’ aquesta regla és eliminar els errors propis de la memòria i assegurar la validesa de les deduccions.

2. Activitats Kundera Descartes
1-Milan Kundera contraposa “ la veritat” de la filosofia i la de la novel·la : en què consisteix aquest diferenciació? Quin tipus de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS