feminisme

Páginas: 8 (1806 palabras) Publicado: 5 de marzo de 2015
INFORMACIÓ SOBRE LES REIVINDICACIONS FEMINISTES MÉS IMPORTANTS

-A França:
El terme "feminisme", durant molt de temps atribuït erròniament a Fourier, en realitat data del 1874. Però va ser durant la Revolució Francesa que va néixer el moviment de reivindicació social i política que designa, nombroses dones que van participar en els debats i accions revolucionàries, i homes i dones reivindicantla igualtat de sexes de l'status polític i social.
Tot i la contribució de la dona a la redacció dels quaderns de queixes i el paper que juguen les dones del poble de París, en particular durant els esdeveniments d'octubre de 1789 per demanar pa i armes, les dones no tenen els mateixos drets que els homes.
Les dones participen amb passió, a semblança dels homes, a totes les lluites polítiques del'època. Entre les personalitats femenines notòries dels començaments de la Revolució, cal retenir Olympe de Gouges qui publica el 1791 la Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana i Théroigne de Méricourt que va cridar al poble a prendre les armes i participant en la presa de la Bastille.
A partir de 1792, l'entrada en guerra de França condueix algunes a barallar-se a les fronteres mentreque el 1793 es desenvolupa a París una militància femenina, portat per dones del poble parisenc properes de les sans-culottes. Les dues-centes dones del Club de les ciutadanes republicanes revolucionàries creat el 10 de maig de 1793 per Clara Lacombe i Pauline Léon, les «teixidores», ocupen les tribunes públiques de la Constituent i increpen els diputats, intentant representar el poble sobirà.Tanmateix, més que els excessos d'una violència àmpliament compartida en aquell temps, són en principi les reticències dels homes al poder que exclouen aquestes dones de l'esfera política. La majoria dels diputats comparteixen les concepcions exposades en l'Émile de Rousseau d'un ideal femení restringit al paper de mares i d'esposes, rars són aquells que, com Condorcet, reivindiquen el dret de vot deles dones en virtut dels drets naturals inherents al gènere humà que a la mateixa època inspiren la lluita contra eldespotisme i l'esclavatge.
El novembre de 1793, tota associació política femenina és prohibida, però les dones continuaran tanmateix jugant un paper fins a la insurrecció de la primavera de 1995, de la qual la paraula d'ordre és «pa i la Constitució de 93», abans que la repressiógeneralitzada que marca la fi de la Revolució posi un termini provisional en aquesta primera presa de paraula política, per a les dones com per als homes.
-A Gran Bretanya:
Els primers assaigs sobre "la cuestió de la dona" criticaven el rol restrictiu de la dona, però no assenyalaven culpables dels desavantatges de la dona ni sobre els homes. El treball de Mary Wollstonecraft Vindicació dels dretsde la dona, és un dels pocs escrits abans del segle XIX que es pot anomenar feminista sense por a l'ambigüitat. Sota els estàndards moderns, la seva metàfora de la dona com a noblesa, elit de la societat, mimada, fràgil i propensa a la peresa intel·lectual i moral, sona com un argument masculí. Wollstonecrat creia que tots dos sexes havien contribuït a aquesta situació i donava per descomptat quela dona tenia un poder considerable sobre l'home.
-Primera onada:
Les teories de la primera onada inclouen per exemple l'anarcofeminisme, el feminisme socialista/marxista, el feminisme radical i el feminisme liberal.
El primer cronològicament és el feminisme socialista, que usa la teoria derivada del marxisme per justificar el seu moviment. Afirma que la dona està alienada respecte de l'home i queés la classe baixa de la societat, la que té menys drets i mitjans de producció.
El feminisme radical parteix dels mateixos supòsits però no creu possible el canvi social. Les estructures masclistes estan tan arrelades que cal començar de zero, per això aboguen per fundar noves comunitats separades per canviar les regles de relació entre les persones i promoure noves institucions. A vegades...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Feminism
  • Marxist feminism
  • feminisme
  • Feminisme
  • La Historia Del Feminisme En España
  • Black Feminism
  • El Feminisme Com A Moviment Social
  • Diccionari Sobre Conceptesbàsics Del Feminisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS