Ferec List

Páginas: 2 (305 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
Ференц Лист
(1811 – 1886)

Ференц Лист е унгарски пианист и композитор от романтичния период. Той е бил един от най-известните изпълнители в Европа през XIX век, признат особено за умениетому в изпълнението и представянето, и невероятните му пианистки способности. Днес, той се смята за един от най-великите пианисти в историята. Лист е признат заради редефинирането на свиренето напиано, което той прави, неговото влияние още е видимо и днес, както чрез композициите му, така и с наследството му като учител. Той е признат заради неговото откривателство на симфоничната поема,както и на модерния соло пиано рецитал, виртуозността, на който му печели одобрението на композитори и изпълнители едновременно.
Биография Негови родители са Адам и Ана Лист.На 11 годишна възраст започвада дава концерти като смайва публиката с импровизаторските си способности и бива определян като дете-чудо, някои даже го сравняват с Моцарт.Концертира във Виена, Париж, Ваймар и Рим. От 1847 г.е капелмайстор във Ваймар. Той е основоположник на новата виртуозна клавирна школа.През 1854 г. Лист основава „Нововаймарския съюз“. Той е един от основателите (1875 г.) и пръв президент наАкадемията на музиката в Будапеща.Близък приятел с Рихард Вагнер, който се жени за дъщеря му Козима.Причина за смъртта му е пневмония, от която се разболява по време на пътуване и която не забелязва вначалния ѝ стадий.

Творчество
* симфонии - „Данте“ по „Божествена комедия“ на Данте и „Фауст“ по „Фауст“ на Й. В. Гьоте;
* 13 симфонични поеми (създател на жанра) - „Прелюдии“ по А. дьо Ламартин,„Тасо“ по Гьоте и др.;
* 2 концерта за пиано, клавирни творби - соната, концертни етюди, валсове („Мефисто валс“);
* 19 рапсодии („Унгарска рапсодия“), фантазии, транскрипции и др.
В голяматаси част творчеството му е програмно, вдъхновено от унгарски национални мелодии и ритми, с емоционално наситена мелодика.
Автор е и на множество есета, посветени на...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lista
  • Listas
  • lista
  • Listas
  • listado
  • Listas
  • listado
  • listen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS