fgvbh

Páginas: 2 (436 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2014
MOVIMENT OBRER
1.OrigenSOCIALISME UTÓPIC: aquest corrent pretenia crear societats igualitàries, amb propietat col·lectiva i posar fi a les injustícies de la propietat de la societat liberal. Lagent desitja una societat però no arriba perquè es necessita una implicació total. A Catalunya (1830) es va formar un nucli entre F. Monlau, A. Terrades i N. Monturiol.
Socialisme Científic(comunista): Originat per Karl Marx i Friedrich Engels, lluita per una societat igualitària planteja la desaparició de les classes socials. Pretenia derrocar la burgesia i fundar una "dictadura del proletariat".2. Difusió de les idees internacionalistes
Giuseppe Fanelli arriba a Madrid i Barcelona. Fanelli que era membre de l’organització anarquista (Aliança Internacional de la Democràcia Socialista),fundada per Bakunin (1868). Va difondre els ideals anarquistes com si fossin els de l’AIT. El primers afiliats espanyols a aquesta organització van creure que el programa de l’aliança es basava en elsprincipis generals de la Primera Internacional, això va fer que s’expandissin les idees anarquistes entre el proletariat català i la pagesia andalusa.
Al 1869 les associacions obreres es van difondreper tota espanya sobretot per Catalunya, Andalusia i València. En el primer congrés de la Federació Regional Espanyola (FRE) van adoptar-se acords amb la línia anarquista de l’obrerisme. Va definir-sela vaga com l’arma del proletariat i camí directa a la revolució social.
-Crisi i escissió a la FRE
Al 1871 va arribar a Madrid Paul Lafargue i va impulsar la creació d’un grup d’internacionalistesmadrilenys amb més posicions marxistes. Aquest grup va desenvolupar una campanya a favor de que la classe obrera conquerís el poder polític. Els dos corrents van acabar amb l’expulsió del grupmadrileny de la FRE i amb la fundació de la Nueva Federación Madrileña de caire marxista, però la majoria de les organitzacions espanyoles de l’AIT van mantenir-se amb l’organització bakunista.
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS