Filo 1r examen

Páginas: 16 (3878 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2013
FILOSOFIA (1r Examen)  MONISTES
 PLURALISTES
El pensament racional: la filosofia com a resposta a la recerca del sentit
Al S. VI apareix la polis Jònica de Milet, un grup de pensadors que inauguren una nova manera de reflexió sobre la naturalesa (objecte d’investigació sistemàtica  naixement de la filosofia).
Els primers filòsofs buscaven resposta a les preguntes sobre l’origen delmón (cosmogonia), la seva composició i el seu ordenament (cosmologia), i els fenòmens meteorològics, sense haver d’acudir ni al mite ni a les explicacions donades per les teogonies antigues.
Hesíode  Narrava l’origen del que existia i com anaven sorgint els diferents elements que constitueixen l’univers.
Anaximandre  “Afirma que el que és productiu de les coses calentes i de les fredes des del’eternitat es va separar al naixement d’aquest món i que d’això va néixer una esfera de foc al voltant de l’aire que envolta la terra com l’escorça ho fa al voltant de l’arbre. Quan aquesta (esfera) es va trencar en trossos i es va tancar en certs cercles, es van formar el Sol, la Lluna i les estrelles.”
“Els cossos celestes neixen com un cercle de foc separat del foc del món i envoltat per aire. Hiha expiracions, certs passos en forma de tub, pels quals es mostren els cossos celestes; per això, quan es tanquen els orificis d’expiració tenen lloc els eclipsis. La lluna apareix unes vegades creixent i unes altres minvant, segons el tancament o l’obertura dels passos.”
Abstinència d’elements sobrenaturals. No s’anomena cap divinitat i tot s’explica per l’acció de la pròpia naturalesa(naturalisme). No hi ha res que no sigui naturalesa. Abans es feia referència als Déus i ara trobem qualitats (el que és calent, el que és fred, etc.) o elements naturals (el foc, l’aire, la terra, etc) que interactuen entre si (processos naturals). Indagació racional (racionalisme) que és el resultat de la combinació de l’observació de la naturalesa (sentits) i la reflexió racional a la recerca de lesseves regularitats (aquells fenòmens que es repeteixen sempre de la mateixa manera). L’origen de la naturalesa de les coses ja no segueix el model dels Déus sinó que s’explica prenent com a model el comportament del que quotidianament podem observar en la naturalesa i que sembla mostrar un ordre que sempre es repeteix, que sembla que és així i no pot ser d’una altra manera (necessitat).
Anaximenes “Diu que la terra s’esquerda quan es mulla i s’asseca i que són els munts resultants els que, en trencar-se i caure a dins, la fan tremolar; per això els sismes passen en els períodes de sequera i d’excessives pluges, ja que, en els períodes de sequera com s’ha dit, la terra, en assecar-se, s’esquerda i, quan rep un excés d’aigua, es desfà”
Fa servir l’enginy per intentar explicar, desd’aquestes noves bases, no solament l’origen o la formació de l’univers, sinó també tant els esdeveniments quotidians com els que són excepcionals. Els Déus (abstractes) són substituïts pels elements naturals i el model antropomòrfic, que feia dependre tots els fenòmens i esdeveniments de la seva voluntat (arbitrarietat), és substituït per unes lleis (necessitat) que fan intel·ligibles (donen explicacióracional) l’ordre de la naturalesa i l’univers.

2. El problema de la naturalesa i del coneixement als inicis de la reflexió filosòfica
Que és la realitat? (Aquesta pregunta la respon la metafísica)
Quins elements la componen i quines característiques tenen aquests? (Ontologia)
Els primers filòsofs van respondre la pregunta de: Què és la realitat? Amb la paraula “physis” (naturalesa).
En eltext, Cornford assenyala els aspectes del pas del mite al logos i dins d’aquests, la identificació de la realitat amb la naturalesa. Els primers filòsofs entenien 3 sentits diferents de la physis:
1. La physis com el conjunt de la naturalesa. Conjunt de les coses que no han estat produïdes per l’ésser humà. No solament tot el que existeix és natural, com afirma Cornford, sinó que està...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Examen Filo
  • 1r Examen Historia Batx
  • Examen Filos
  • examen filo
  • Preg examen filo
  • Resum Examen T1 Filo
  • examen filo mill
  • Examen Filo Junio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS