Filo Xavi

Páginas: 9 (2097 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2015


Tema 1: l’origen vital de la filosofia





introducció: una vida intel·ligent i noble
Tots mereixem una vida intel·ligent i noble. Els humans som creadors, però tenim la necessitat de sentir-nos dignes, lliures i capaços de fer coses valuoses.
La intel·ligència és el nostre gran recurs, que ens permet enfrontar-nos amb els problemes, inventar coses noves, prendre decisions i posar-les a lapràctica. Hi ha dos tipus d’inel·ligències, la intel·ligència triomfant i la intel·ligència fracassada.
S’ha de saber utilitzar la intel·ligència, i la filosofia s’encarrega d’ensenyar-la de la millor manera.
La intel·ligència humana és creadora, inventem contínuament i sense parar. El filòsof és un explorador que reflexiona sobre el que veu i es fa moltes preguntes.
Estudiem filosofia al’adolescència perquè ens fem càrrec de la nostra vida, hem d’escollir quines veritats ens quedem i quines en rebutgem. La missió de la filosofia és comprendre, avaluar i actuar racionalment. Una cosa només és nostra quan és pensada en primera persona.
Per a poder dirigir bé la nostra vida necessitem aprendre a pensar.
Cadascú ha d’aclarir el seu propi món per a poder viure reflexivament, per a poder veure lescoses amb claredat.
La filosofia té com a meta conèixer la veritat i dirigir bé la conducta. I què és la filosofia? La filosofia és un pensament rigorós, que per a poder assolir-ho, es necessita aprendre a pensar bé i s’ha de saber sempre si podem justificar davant els altres el que nosaltres pensem.
La introducció acaba amb la frase incipit vita nova (comença una vida nova).
La meva conclusió ésque la intel·ligència és el nucli de l’ésser humà, i que sense el nostre tipus d’intel·ligència específica, no seriem capaços de ser el que som, fer el que fem i pensar tot el que ens fa falta per a ser humans.








1. El pensament com a punt de partida
Pensar és operar mentalment amb informació per assolir una meta. És una eina per resoldre problemes racionalment. Per a poder pensar esnecessiten diferents elements:
Informació (coneixements que hem d’utilitzar)
Operacions (activitats mentals)
Regles (pautes), mètodes (conjunt de regles) i criteris (regles per avaluar)
Meta (objectiu)
La intel·ligència humana està en constant evolució, tant per a bé com per a dolent, si exercitem la nostra intel·ligència, aquesta millora, sinó es degrada. La manera més poderosa de pensar és elllenguatge. Pensem amb paraules, discorrent, elaborant discursos. Un discurs és tot allò que resulta de l’activitat de discórrer, d’expressar allò que pensem amb paraules.
Pensar és una activitat productiva, creadora, que ens permet assolir uns objectius. Hi ha 2 tipus de pensaments, els pensaments pràctics (dirigits a fer coses) i els pensaments teòrics (es proposen conèixer les coses).
Per a poderampliar la nostra capacitat de pensar hem d’expressar-nos (primer rebent informació de l’entorn, més tard expressar amb alguna acció l’obtingut), hem de descriure (explicar com són les coses o els fets), explicar (hem d’exposar tot lo sabut per a poder comprendre) i justificar (donar raons).

2. El pensament, els problemes i els sabers
Els problemes són els obstacles que s’oposen als nostres interessoso projectes. Cada problema està format per un coneixement i una ignorància que, per mitjà del pensament, ens faciliten la resolució d’aquest. Els problemes són formulats en forma de preguntes.
I què és una pregunta? Una pregunta és una manera de demanar informació als altres, una manera d’orientar la nostra recerca d’informació. Les preguntes són essencials per tal que la intel·ligència o elconeixement progressin. Podem definir l’ésser humà com l’ésser que es fa preguntes contínuament. Les preguntes les responem per mitjà del pensament, que ens permet conèixer, i conèixer ens permet actuar intel·ligentment.





3. Els aspectes comuns del pensament
Hi ha 2 tipus de pensament, el pensament poètic i el matemàtic.
Al pensament poètic, els poetes, per a elaborar un poema es basen en 2...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • xavier
  • xavier
  • xavi
  • xavier
  • Xavier
  • xavier
  • xavi
  • Xavier

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS