FILO

Páginas: 9 (2183 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2014
Locke afirmarà que tot el nostre coneixement prové del coneixement sensible; per tant l’experiència, és alhora l’origen i el límit del nostre coneixement . Aquesta teoria empirista del coneixement s’ha descrit també com a «psicologisme». En efecte, l'examen descansa solament sobre les facultats de l'home i sobre els objectes que es presenten al seu esperit. El mètode consistirà a observar elsfets de l'ànima i a descriure l'experiència de l'interioritat: com l'enteniment forma idees de les coses. L'anàlisi psicològica lockeana serà així un estudi de les idees.

2. Les idees

Coincideix amb Descartes en què les idees són el contingut immediat del coneixement, en el sentit que no podem conèixer directament la realitat sinó únicament les idees que transmeten o reflecteixenaquesta realitat. Locke defensa que coneixem idees, no objectes. La idea és tot allò que la ment percep per ella mateixa , és a dir, tot el que és objecte del l’enteniment humà quan un home pensa. Podem resumir en dues qüestions les seves anàlisis en l’Assaig sobre l’enteniment humà:

com es formen les nostres idees?
quina relació tenen les nostres idees amb les coses?
2.1 La críticade les idees innates (llibre I)

La qüestió que es planteja immediatament és la de l’origen de les idees. En aquest punt , allunyant-se notablement del pensament cartesià, afirma que totes les idees procedeixen de l’experiència o expressat negativament, no hi ha idees innates.

Una prova que les idees no poden ser innates és que no hi ha cap concepte acceptat universalment, com passaria siestigués lligat a la pròpia espècie humana.

a. Segons l’innatisme, hi ha idees que són universals: el principi d’identitat, el principi de contradicció, la idea que tenim de Déu, etc. Però l’experiència ens mostra de manera evident el contrari: els infants no tenen pas consciència d’aquestes idees,
b. Si estiguessin impreses a la memòria, les idees es podrien simplement recordar com declaraPlató amb la seva teoria de la reminiscència. Locke hi oposa l'exemple d'un cec de naixement: no pot recordar cap color perquè no els ha vist mai, no posseeix aquesta idea.
c. Tampoc no existeixen universals morals, ja que hi ha gent capaç de cometre la més gran injustícia o causar mal als altres. i hi ha d’altres civilitzacions a més de la nostra on unes preteses idees morals innates són totalmentabsents
d. Dins aquest grup, nega els arguments de Descartes per demostrar l'existència de Déu, perquè afirma que el politeisme prova que la idea d'un déu únic i perfecte és cultural i no evident.

Per tant, quant a aquest punt l’innatisme és indefensable.

2.2 Origen de les nostres idees (llibre II )

Si no hi ha pas idees innates, d’on deriven aquestes? Locke respon que l’experiènciaés la font úbnica de la qual provenen totes les idees. Locke formula pel que fa a aquest punt la metàfora de  la pissarra verge (tabula rasa) , un full en blanc sense coneixements innats. L’esperit no conté per tant cap caràcter, cap idea. L’experiència és l’autora de totes les idees inscrites a la ment. Aquests és el principi bàsic de l’empirisme. Qualsevol pensament, per abstracte que sigui,arrenca en l’experiència.

D' on procedeixen les idees? Segons Locke les idees sorgeixen de la percepció externa – sensació - , a través de la qual captem les qualitats sensibles de la realitat i de la percepció interna –reflexió- causades pel propi jo i per l’experiència que té de sí mateix.

2.3. Idees simples

Totes elles són idees simples,és a dir, dades soltes de la realitatexterior o interior .Les idees simples són els àtoms de coneixement, són aquelles que la ment no pot descompondre en altres de més senzilles; Arriben a la ment per separat per mitjà dels diferents sentits encara que en les coses es troben barrejades en el mateix objecte; per exemple el perfum d’una rosa,la fredor del gel. Dades immediates de l’experiència, aquestes idees són els únics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS