filo

Páginas: 7 (1613 palabras) Publicado: 8 de febrero de 2015
Textos Descartes per Comentar


TEXT6 "Suposo que el cos no és una altra cosa que una estàtua o màquina de terra a què Déu dóna forma amb l'exprés propòsit que sigui el més semblant a nosaltres, de manera que no sols confereix a aquesta el color en el seu exterior i la forma de tots els nostres membres, sinó que també disposa en el seu interior totes les peces requerides per a aconseguir quees mogui, mengi, respiri i, en resum, imiti totes les funcions que ens són pròpies, així com quantes podem imaginar que no provenen sinó de la matèria i que no depenen sinó de la disposició dels òrgans.
Coneixem rellotges, fonts artificials, molins i altres màquines semblants que, havent sigut realitzades per l'home, no obstant posseeixen força per a moure's de modes distints en virtut dels seuspropis mitjans; crec que no seria capaç d'imaginar tanta diversitat de moviments en aquesta, que suposo construïda per la mà de Déu, ni d'atribuir-li tal artifici, com perquè no tingueu motiu per a pensar que pogué ser avantatjada per una altra...
A més, considero que totes les funcions descrites com pròpies d'aquesta màquina, tal com la digestió dels aliments, el batec del cor i de les artèries,l'alimentació i creixement dels membres, la respiració, la vigília i el son; la recepció de la llum, dels sons, de les olors, dels sabors, del calor i de tantes altres qualitats, per mitjà dels òrgans dels sentits exteriors; la impressió de les seves idees en l'òrgan del sentit comú i de la imaginació, la retenció o l'empremta que les mateixes deixen en la memòria; els moviments interiors de lesganes i de les passions i, finalment, els moviments exteriors de tots els membres, provocats tant per accions dels objectes que es troben en la memòria, imitant el més perfectament possible els d'un vertader home; totes aquestes funcions han de ser considerades només com a conseqüència natural de la disposició dels òrgans en aquesta màquina; succeeix el mateix, ni més ni menys, que amb elsmoviments d'un rellotge de paret o un altre autòmat, perquè tot succeeix en virtut de la disposició dels seus contrapesos i de les seves rodes. Per això, no hem de concebre cap ànima vegetativa o sensitiva en aquesta màquina , ni un altre principi de moviment i de vida. Tot pot ser explicat en virtut de la seva sang i dels esperits d'aquesta agitats pel calor del foc que crema contínuament en el seu cori la naturalesa del qual no difereix de la d'altres focs que es registren en els cossos inanimats"

Descartes. Traité de l'homme (1632). Traducció feta a partir de la versió al castellà de G. Quintás, Madrid, Editora Nacional, 1980, p. 50.


Mos trobem davant un text de Descartes que va ser un filòsof matemàtic i físic francès de la seva obra Traité de l’homme. Per entendre aquest text hem detenir en compte el seu context històric, social i cultural del segle XVII. Aquesta època és un segle de crisi polític, cultural, religiós i filosòfic. Descartes respondrà a aquesta situació intentarà sistematitzar el coneixement.

1. A nivell polític, es van formant a Europa les monarquies absolutistes els Estats nacionals . Descartes intentarà trobar un saber Absolut basat amb la raó.

2.En l’àmbit social i religiós, hi ha de manera contínua lluites religioses entre elles la Guerra dels 30 anys. La Reforma protestant serà contestada pels catòlics amb la Contrareforma. Descartes viurà a Holanda perquè hi havia més tolerància religiosa. Però renunciarà a publicar el seu llibre “Tractat del món” en conèixer la condemna a Galileu.

3.A nivell cultural, l'Humanisme proposa com a basede coneixement l’ésser humà. L’humanisme donarà confiança en les capacitats de l’home i en poder conèixer el món en que es troba que serà reflectit en la Revolució Científica. De l’home destaca la raó que donarà nom al corrent filosòfic que crea Descartes el Racionalisme.

4. En l’àmbit científic té lloc la Revolució Científica dels quals es va impulsar el sistema heliocèntric i això va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS