Filo

Páginas: 7 (1526 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2015




DOSSIER DE FILOSOFIA: PLATÓ










Nom: Olga Sáez Vicario
Assignatura: Filosofia
Data: 15.12.14

ACTIVITATS: SÓCRATES, SOFISTES I PLATÓ

1-Quins donaren lloc al canvi d’orientació en la reflexió filosófica del período antropològic?
Els Sofistes donen lloc al canvi d'orientació en la reflexió filosòfica del període antropològic
2-Quina frase de Protàgoresdefineix la seva posición relativista?
El seu principal punt de partida va ser la frase: L’home és la mesura de totes les coses, i per això els grecs van començar una recerca incansable de la bellesa i l’harmonia en la seva arquitectura.
La qüestió d'acceptar una opinió com a veritable o rebutjar com falsa, depèn de l'aspecte pràctic del problema.
3-Quina és,segons Gòrgies, la funció de laparaula? Quins són les conclusions del seu pensament? Què volen indicar?
Això és el que Gòrgies tractava d'ensenyar, com a bon sofista, als seus alumnes: va voler destacar l'enorme poder de persuasió de la paraula, la capacitat de transformació de l'ànima humana gràcies al logos. Així, la veritat passa a constituir, només, un parer, una opinió personal. Aquell que domini la retòrica, l'art depersuadir, aconseguirà que la seva opinió triomfi sobre les dels altres homes, i amb això, arribarà el poder i la glòria.
Gòrgies és escèptic, no creu en l'existència de cap cosa. Té tres raons per fonamentar, la primera es què res existeix, la segona ñes que si existís, no podríem conèixer-lo i si poguéssim conèixer-lo, no podríem comunicar-lo i per últim si poguéssim conèixer-lo, no podríemcomunicar-ho.
4-Com es diu el mètode empleat per Sòcrates per filosofar? Què és la ironia i què és la maièutica?
Pel que fa al raonament inductiu, Sòcrates no estava tan interessat en els problemes de la lògica sinó en l'ocupació d'una dialèctica, que partint d'una definició menys adequada pot arribar a una més precisa universal i vàlida; que igual que el procediment inductiu procedeix del particular al'universal.
Aquest mètode podia resultar per a molts humiliant ja que posava en evidència la seva ignorància, encara que aquest no fos el propòsit de Sòcrates, l'única finalitat era descobrir la veritat.
Sòcrates denominava al seu mètode "maièutica", que significa donar a llum, o sigui la intenció de provocar el naixement d'idees veritables.
5-Quina relació estableix Sòcrates entre coneixement ivirtut? I entre virtut i felicitat? Com s’anomena la seva doctrina?
La felicitat està íntimament unida a la virtut, perquè de la virtut procedeix. És realment feliç aquell que posseeix el bé suprem. I el bé suprem és la virtut.
L'intel·lectualisme socràtic sorgeix una sèrie de conseqüències per a l'ètica. Primer de tot la virtut pot ser apresa, ja que la virtut és ciència, i la ciència pot serapresa. Per tant depèn de nosaltres posseir o no aquest bé.
6-Segons Plató, quina clase de realitat tenen les idees? Quines característiques tenen els objectes sensibles?
La realitat intel·ligible, a la qual denomina "Idea", té les característiques de ser immaterial, eterna, indestructible doncs sent, per tant, aliena al canvi, i constitueix el model o arquetip de l'altra realitat, la sensible ovisible, constituïda pel que ordinàriament anomenem "coses", i que té les característiques de ser material, corruptible, sotmesa al canvi, és a dir, a la generació ia la destrucció, i que resulta no ser més que una còpia de la realitat intel·ligible.
Per la seva banda la realitat sensible es caracteritza per estar sotmesa al canvi, a la mobilitat, a la generació ia la corrupció
7-De quina formales idees són causes de les coses?
Aquests objectes o "essències" subsisteixen independentment que siguin o no pensats, són una mica diferent del pensament, i com a tals gaudeixen d'unes característiques similars a les de l'ésser parmenídeo. Les Idees són úniques, eternes i immutables i, igual que l'ésser de Parmènides, no poden ser objecte de coneixement sensible, sinó només cognoscibles per la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS