FILOSOFÍA

Páginas: 11 (2517 palabras) Publicado: 21 de septiembre de 2013
Filosofia i ciutadania. 1r Batxillerat. Curs 2013-14



I- L'ACTIVITAT FILOSÒFICA


II- L’ÉSSER HUMÀ.

1.El problema de l’origen de l’ésser humà.
2.Naturalesa i cultura en l’home.
3.El llenguatge.
4.El coneixement:
a- Formes bàsiques de coneixement:
1-La percepció.
2-El raonament (Lògica).
b- El coneixement científic.



III- DE LA MORAL A L'ÈTICA.1.El problema de la llibertat.
2.La tecnologia.
3.Maneres de fonamentar els valors
4.Problemes d'ètica aplicada.



IV- LA REFLEXIÓ POLÍTICA

1-Diferències entre les ideologies de dreta i d’esquerra.
2-Fonaments del sistema democràtic.












Curs 2013-14

I- L'ACTIVITAT FILOSÒFICA

a- El Mitede la Caverna
b- Definició de Filosofia.
c- Etimologia de “Filosofia”.
d- Diferència entre la Filosofia i la religió
e- Diferència entre la Filosofia i la ciència.
f- Branques de la Filosofia.

a- El mite de la Caverna.



Al llibre la República de Plató (s. V a C.), hi ha un passatge, que és conegut com el del mite o al·legoria de la Caverna, que al marge de ser una il·lustraciódel conjunt de la filosofia de Plató, també és una il·lustració de la funció de la filosofia en un sentit intemporal. Segons aquest mite, hi hauria una fila de presoners, que es troben lligats de mans i peus des de sempre, dins d’una cova, col·locats de cara al fons i d’esquena a la sortida. L’únic que veuen, a la paret del fons, són les ombres de sí mateixos i dels objectes, de fusta o pedra, querepresenten figures d’animals o plantes. Aquests objectes els transporten uns homes que es troben situats darrera d’un petit mur que hi ha entre ells i els presoners. A l’entrada de la cova hi ha un foc que fa que es projectin les ombres al fons. També se’ns diu en aquest passatge que si un presoner s’alliberés de les cadenes, s’adonaria que el que tenia per l’única realitat existent, de fet noera més que un conjunt d’ombres d’altres realitats més consistents. Atret per la llum de l’entrada, recorreria la cova, tot i que quedaria inicialment enlluernat, fins a l’exterior. Allí acabaria descobrint les realitats originals, de les quals el que hi ha a l’interior de la cova en són només còpies, i també acabaria descobrint la presència de la realitat més eminent de totes com és el Sol. Un copadaptat al món exterior, el presoner alliberat voldria tornar a l’interior de la cova i explicar als seus antics companys tot el que ha vist, però se’ns diu que si ho fes, no només no seria ben rebut, sinó que, si poguessin, els altres presoners intentarien matar-lo.

Il·lustració de l'activitat filosòfica:
-el presoner que s’allibera: simbolitza la figura del filòsof.
-les ombres:simbolitzen les idees i els valors dominants a la societat, amb els quals els homes pretenen explicar i organitzar totalment les seves vides. A la nostra societat serien, per exemple, els valors del consumisme, la competitivitat, o el poder de la imatge.
-els homes que transporten objectes darrere dels presoners: representen els dirigents que manipulen els homes i els distreuen dels vertadersproblemes.
-la sortida a l'exterior: representa que l'activitat filosòfica comporta un esforç, que queda recompensat amb una vida més lliure; és a dir, es prefereix la llibertat a la seguretat.
-la tornada a l'interior de la cova per part del presoner alliberat: simbolitza les ganes de voler compartir el que s'ha descobert.
-la reacció adversa dels altres presoners: representa que l'activitatfilosòfica normalment està mal vista perquè qüestiona les idees o valors dominants a la societat, simbolitzats per les ombres.

b- Definició de Filosofia i comentari. La filosofia és l’intent de donar un sentit al conjunt de la nostra vida (és a dir no només a un fet o activitat concrets). Més en concret, aquest sentit permet donar una orientació a la nostra vida, i també permet organitzar-la amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS