Filosofia Descartes

Páginas: 6 (1341 palabras) Publicado: 30 de septiembre de 2012
L’Objectiu de Descartes és aconseguir la veritat partint del pensament. Ho fa a través d’un Mètode. El mètode significa ordre, és un exercici quotidià que permet pensar ordenadament. Aquest mètode té 4 regles:

1a Regla: L’EVIDÈNCIA
Em de dubtar de tot allò que no sigui evident. Em de dubtar de:
* Sentits: ell diu que els sentits ens poden enganyar, aleshores, dubta de totes les dadesque s¡originen dels sentits. Descartes diu que les coses no són sempre el que semblen.
* Errors del raonament: dubta dels coneixement adquirits. Una part del saber escolàstic es basa en la raó. Aquesta raó s’ha tornat confusa, aleshores, és vàlid dubtar de tots els raonaments que s’han tingut com a demostratius.
* Dificultat per destriar el son de la vigília: ell diu que hi ha lapossibilitat que tots els pensaments de l’estat de vetlla siguin en realitat somnis que no reconeixem com a tals
* Hipòtesi del geni maligne: perquè el seu dubte sigui vàlid en tots els camps (en les matemàtiques també), suposa l’existència d’un geni maligne, astut i enganyador que fa considerar evidents coses que no ho són.
El seu dubte és per trobar la veritat indubtable, el dubte cartesià duu mésenllà del dubte: aquest autosuperació es que no puc dubtar de que dubto, si dubto penso i l’acció de pensar implicar l’existència d’un ésser que pensa. Si jo estic pensant, aleshores estic existint Cogito, erg sum (Penso, aleshores existeixo) Té dos funcions: la de justificar l’existència d’un jo pensant diferenciat del cos i que és un principi metòdic, és a dir, tot el que sigui evident, seràacceptat com a veritat. Aquesta és la primera veritat indubtable a la que arriba Descartes.

2a Regla: L’ANÀLISI
L’anàlisi consisteix en dividir un problema en parts simples. El pensament ha de tenir unes idees, i aquestes idees poden ser:
* adquirides: són idees que provenen dels sentits. Aquestes idees poden ser errònies, ja que depenen de cadascú (colors, olors, sol)
* factícies:provenen de la imaginació. Cadascú imagina de manera diferent (centaure, unicorn
* innates: són les idees reals, les objectives i provenen de la ment. (déu, que tot ocupa un lloc)
Les idees objectives són les innates (les reals).
Les idees subjectives són les adquirides i les factícies.

3a Regla: LA SÍNTESI
La síntesi consisteix en concluir per ordre els pensaments, dels més simples alsmés complexos.
Descartes dedueix l’existència de tres substancies o coses (res). La substància és una realitat que existeix de tal manera que no necessita cap altre realitat per existir. Aquestes tres substàncies són:
* En primer lloc, la substància anomenada Jo pensant (res cogitans). És una substancia imperfecta, però dotada de raó. Correspon al pensament, a tot el que no és material, al’ànima. Diu que no pot dubtar dels seus pensaments, de la seva subjectivitat.
* En segon lloc, la substància anomenada Déu (res inifinta). És una substància perfecta. Correspon a Déu o a la idea d’algo perfecta de tal manera que no és possible que no existeixi siguent l’existència la màxima perfecció. Demostrar l’existència de Déu no és fàcil. Descartes acaba afirmant que Déu ha d’existirsi més no per tal d’avalar el nostre coneixement.
* En tercer lloc, la substància anomenada Món (res extensa). És una substància finita i creada. Correspon a tot el que és material, als cossos.

4a Regla: L’ENUMERACIÓ
L’enumeració consisteix en revisar tot el procés per estar segur de no haver comés cap error
-------------------------------------------------

DUALISME HUMÀ
Totcomença amb el cogito ergo sum. Descartes ens promet justificar l’existència d’un jo pensant diferenciat del cos. Cogito ergo sum, significa Penso, aleshores Existeixo. Ell diu que una evidencia és que no puc dubtar de que dubto, si dubto penso, i l’acció de pensar implicar l’existència d’un ésser que pensa. Si jo estic pensant, aleshores estic existint.

Per justificar el jo pensant comença una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Filosofía De Descartes
  • Filosofía de descartes
  • La Filosofia De Descartes
  • filosofia descartes
  • Filosofia De Descartes
  • filosofía de descartes
  • Filosofia De Descartes
  • Filosofia Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS