Filosofia -moviments del pensar

Páginas: 19 (4711 palabras) Publicado: 25 de abril de 2011
SÒFOCLES

Sòfocles va influir en el desenvolupament del drama, sobretot mitjançant l'addició d'un tercer actor i reduí així la importància del cor en la presentació de la trama. També va incrementar l'aparició de personatges si és compara amb dramaturgs anteriors, com Èsquil. Amb ell la poesia tràgica grega assolí la seva màxima perfecció formal.
Sòfocles és considerat avui per moltsestudiosos com el major dels dramaturgs grecs, per haver arribat a un equilibri expressiu que està absent tant en el pesat simbolisme d'Èsquil com en el realisme teòric d'Eurípides. Es li atribuïxen nombroses aportacions a la tècnica dramàtica, i dues importants innovacions: la introducció d'un tercer actor en escena, el que permet complicar notablement la trama i realçar el contrast entre els diferentspersonatges, i la ruptura amb la moda dels trilogies, imposada per Èsquil, que converteix cada obra en una unitat dramàtica i psicològica independent, i no en part d'un mite o tema central. Sòfocles també va transformar l'esperit i la importància de la tragèdia; en endavant, encara que la religió i la moral van continuar sent els principals tems dramàtics, la voluntat, els decisions i el destí delsindividus van passar a ocupar el centri d'interès de la tragèdia grega.
Sòfocles fou el creador del mite d'Èdip que en el segle XX utilitzà Sigmund Freud com a paràbola per a la comprensió de la gènesi de l'ego en el pensament psicoanalític.

Sòfocles probablement va néixer a Colona Hípica (avui una part d'Atenes), al voltant de l'any 496 aC. El seu naixement va tenir lloc pocs anys abans de labatalla de Marató (490 aC), i l'any exacte no està clar, tot i que el 497 o el 496 són les dates més probables. Era fill d'un ric armer anomenat Sòfil, un acomodat fabricant d'armadures. Als setze anys va ser elegit director d'un cor de nois per celebrar la victòria naval de Salamina (480 aC).

El 468 aC, a l'edat de 28 anys, es va donar a conèixer com autor tràgic al vèncer Èsquil en elconcurs teatral que se celebrava anualment a Atenes durant les festes de Dionísios. Triptolemus seria probablement una de les obres que Sòfocles va presentar en aquest festival. La preeminència d'Èsquil com a poeta tràgic havia estat indiscutible fins llavors ja que va ser el dominador en els anys anteriors. A partir del 468 aC, Sòfocles va guanyar el primer premi en vint ocasions, i va obtenir enmoltes altres el segon premi. Més endavant, el 441 aC, seria derrotat al seu torn per Eurípides.

Va començar així una carrera literària sense parangó. Sòfocles va arribar a escriure fins a 123 tragèdies per als festivals, en els quals es va adjudicar, s'estima, unes 24 victòries, enfront de les 13 que havia aconseguit Èsquil. Es va convertir en una figura important a Atenes, i la seva vida es vadesenvolupar en el període de màxima esplendor de la ciutat. Malgrat no comprometre's activament en la vida política i mancar d'aspiracions militars, va ser triat pels atenesos en dues ocasions per a ocupar un important càrrec militar; tot i així, no va mostrar massa interès per la política. Va ser elegit dues vegades com a estratega, un càrrec que representava el d'un alt comandant de les forcesarmades, i va participar en l'expedició dels atenencs contra Samos (440 aC), esdeveniment que recull Plutarc a les seves Vides paral·leles. Com a estratega, va ser un jove col·lega de Pèricles, de qui va ser amic.

HEIDEGGER

Martin Heidegger (Meßkirch, Alemanya, 26 de setembre del 1889 - Todtnauberg, Alemanya, 26 de maig del 1976) fou un filòsof alemany.

Va estudiar teologia catòlica i méstard filosofia a la Universitat de Friburg de Brisgòvia, on va ser alumne d'Edmund Husserl, el fundador de la fenomenologia.

Va començar la seva activitat docent a Friburg en 1915, per a després ensenyar durant un període (1923-28 a Marburg. Va retornar a Friburg en aquest últim any, ja com Professor de Filosofia.

Va influir molt especialment en l'obra de la filòsofa Hannah Arendt. L'estil...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pensar filosofia
  • La Filosofia El Ser, Pensar y Hacer
  • Nos ayuda a pensar la filosofia
  • ¿La Filosofía Te Enseña A Pensar?
  • La filosofía como pensar crítico radical
  • Filosofia
  • Pensar En La Filosofia
  • pensar con filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS