Filosofia- Plató

Páginas: 2 (361 palabras) Publicado: 5 de enero de 2015
Filosofia Tema3: Plató
1. Ontologia: La Teoria de les idees/ Dualisme cosmològic
Projecte filosòfic interès principal que te un filòsof (pefunta).
Presocràtic: interès principal és la cosmologiaamb la pregunta de si la Physis té un arké, és a dir, la unitat i la multiplicitat.
Sofistes i Sòcrates: interès principal és de caire antropològic, els descobriments han de ser pràctics i noespeculatius amb unes variacions, els sofistes es centren en l’educació per aconseguir l’èxit social basat en la oratòria i Sòcrates l’educació centrada en la moralitat.
Plató: interès a com és el món enel que vivim, és a dir, la realitat? I a partir d’aquí com es pot millorar la vida humana? La resposta segons Plató, és dual, és a dir, dos realitats o mons, s’anomenarà Teoria de les idees o Dualismecosmològic desenvolupada en la època de maduresa. Els dos mons tenen existència objectiva, realment existeixen anomenats:
El món sensible: és aquell visible a través dels sentits, és a dir, el mónmaterial.
Món de les idees: té existència objectiva, és etern i incausat, és a dir, ningú l’ha creat, viuen essers immaterials, immòbil , model del món sensible, constituït per les IDEES, éssersreals, no es poden tocar però si veure, eterns, incausats, immaterials i úniques una cosa idea per a cada cosa. El món és cognoscibles a nivell racional a través de l’ànima, allà s’hi troben totes lesrespostes de les preguntes del món dels sentits, a partir d’abandonar els sentits i centrar-se amb la raó. El número d’idees és variable a tants conceptes diferents existeixin, han existit i existiran enel món sensible, ja que si no estiguessin en el de les idees no els podríem conèixer. “Conèixer és recordar” cada vegada que recordem, ho estem fent a partir del viatja que hem fet al món de les ideesi que la nostra ànima ha vist aquesta idea.
Jerarquia de les idees: no totes tenen la mateixa importància

Bé: idea del bé, tot ho dirigeix i per tant és la superior, per arribar a conèixer-la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de plato
  • filosofia plató
  • FILOSOFIA DE PLATÓ
  • Filosofia plató
  • Pregunta 4 Filosofia: Plató
  • Plat N Filosofia 2 2
  • Filosofia de Plató
  • Plato y Sus Filosofias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS